Advarer mot manet-panikk nord på Costa Blanca

Publisert

Uværet man har hatt langs kysten av Spania i april har ført til unormalt store forekomster av seilende blå maneter, til forveksling lik de beryktede blå portugisiske krigsskip.

Manetene finnes i store mengder primært utenfor kystområdet mellom Denia og Javea. De har også blitt funnet på strendene i Calpe og da trolig også i Altea-bukten som inkluderer Albir-stranden.

Arten det dreier seg om kalles Velella velella, en er mørk blå og den beveger seg rundt på havet ved hjelp av ett gassfylt hulrom den bruker som seil, derav navnet Velella, vela betyr seil på spansk. Dyrene er helt ufarlige og i likhet med glassmaneter i Norge skaper disse ingen reaksjoner om de kommer i kontakt med huden.

Manetinvasjon blir mer og mer vanlig i middelhavet. Flere manetlarver overlever nå til voksen alder da deres naturlige fiender er borte på grunn av overfiske. Menneskeskapte klimaendringer gjør at temperaturen øker og mindre regn total gjør at det renner mindre ferskvann ut fra elver noe som gjør vannet nære kysten mer likt vannet lengre ute i havet når det gjelder mengde salt. Dette gjør at maneter kan gå lengre inn enn hva de normalt er komfortable med.

Les også

Strendene i Marbella får nett mot brennmanet

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter