16-åring fant skipsvrak fra napoleonskrigene

Publisert

En 16 år gammel jente fra Frankrike fant rester etter et 200 år gammelt skipsvrak i Denia. Jenta som var på ferie med familien skal ha snorklet da hun oppdaget skipet rundt 350 meter fra land. Arkeologisk museum i Denia har bekreftet at det handler om en fransk kaperbåt som ble senket av et engelsk skip under napoleonskrigene i 1813.

Historien om skipet som nå er funnet skal være godt dokumentert. I følge nedtegninger fra samme tid hadde fartøyet et mannskap på rundt hundre mann og inngikk i den franske kaperfarten på 1800-tallet, det vil si sjørøveri med godkjennelse fra styresmaktene som et virkemiddel i krigføring.

Skipet som bar navnet Zephyr (betegnelse for vestlig vind) skal ha blitt senket av et britisk skip utenfor kysten av Denia under napoleonskrigene i 1813. Konflikten som lå bak senkingen er kjent som Den spanske uavhengighetskrigen, en kamp om å få kontroll over Den iberiske halvøy med Spania, Portugal, Storbritannia og Irland i allianse mot Frankrike og Napoleon.

Den franske jenta skal ha snorklet sammen med sin 14 år gamle bror da hun oppdaget skipet på grunt vann rundt 350 meter fra land. I følge spanske lokalaviser ble funnet gjort i slutten av juli, men ikke offentliggjort før i september av hensyn til bevaringen av vrakrestene. Myndighetene i Denia fryktet at en offentliggjøring midt under høysesongen for turisme på Costa Blanca ville ført til skattejakt blant ferierende hobbysnorklere, noe som kunne skadet vrakrestene.

Museet i Denia vil nå forsøke å sikre stedet og foreta videre arkeologiske undersøkelser. Deretter vil man se på muligheten for å organisere guidet snorkling ved vraket. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter