San Fermin – Pamplonas festival feires over hele Spania i juli

Hvert år feires San Fermin over store deler av Spania, inkludert Benidorm og Torrevieja. Festivalen har sitt opphave i Nord-Spania og Pamplona (Navarra) hvor okseløpet er det første mange tenker på når de hører om «los Sanfermines». Festlighetene starter 6. juli klokken 12.00 i Pamplona og feires i Benidorm på Levante stranden samme dagen. I Torrevieja markerer man San Fermin i Februar.

Det var Ernest Hemingway som på sitt vis brakte San Fermin til verden gjennom sin bok «The Sun also Rises» og Hollywood produksjonen som fulgte på slutten av femtitallet. Filmen var dog sensurert under Francos-diktatur og ble ikke vist i Spania før 1972.

Festivalens er mest kjent for okseløpene hvor dyrene blir jagd rundt 850 meter gjennom gatene. Frivillige hvitkledde stiller opp med de karakteristiske røde tørklene og løper foran dyrene på vei mot tyrefekterarenaen. Dette tar mellom to og tre minutter. Hvert år blir mange «heltemodige» mennesker skadet av oksene som ikke nøler med å springe over eller stange ned dem som skulle komme i veien.

Festivalens historie, San Fermin jages av oksene og halshugges

San Fermin (Hellige Fermin) skal etter myten ha vært sønn av en romers senator som levde i det tredje århundre. Han skal ha vært en disippen av helgenen Saturnios som døpte Fermin som først var prest i Toulouse i Frankrike. Senere reiste han til Pamplona hvor han var byens ørste biskop. Fermin ble halshugget i år 303 mens han var i Frankrike for å spre kristendommen. Historien forteller at San Fermin ble dradd gjennom gatene på vei til sin henrettelse med sinte okser etter ham, derav tradisjonen.

I Pamplona startet årets festligheter fyrverkeri, og byen forvandles de neste ni dagene til en stor fest som teller med åtte okseløp, tyrefekting, musikk og mer fyrverkeri. Festen har i denne byen et budsjett på  rundt 3 millioner euro. Nærmere tretti milioner norske kroner.

Sanfermines er en gatefest og noen år har det deltatt mer enn en million. Denne oppsamlingen av folk krever et godt sikkerhetssystem, rundt 3000 politifolk er på jobb i byens overfylte gater. Det er en egen en sanitetsplan for festen og det blir satt ut helsepersonell på de mest utsatte områdene. Dette for å avlaste sykehusene som helst tar seg av de alvorligste tilfellene. Det skal drikkes mye rødvin og Sangria, fulle folk ramler ned fra stativer, murer og oksene forårsaker også skader på de feirende.

Det britiske utenriksdepartementet har advart briter og andre utlendinger om hvor farlig det er å springe i okseløpene, flere har tidligere år måttet bøte med livet i disse farlige lekene, men oftest er det alkoholforbruket som er en del av årsaken til de dødlige ulykkene som nesten årlig finner sted under festivalen. Utenriksdepartementet opplyser også om at reiseforsikringene ikke dekker skader en måtte få av oksene.

 

Relaterte saker