Vi vil være en trygg, glad og rolig barnehage bygd på norske verdier, sier Therese Hermanrud og Linda Bøhn Silva. De gjenåpnet Costa Blanca barnehage i nye flotte lokaler og omgivelser da leiekontrakten i det gamle lokalet gikk ut.
Begge hadde barn i barnehagen da den forrige eieren valgte å gi seg. De to venninnene syns utfordringen var spennede og kastet seg rundt. For to måneder siden åpnet de barnehagen i nye lokaler ved sportanlegget i La Nucia. Mange av barna fulgte med fra den gamle barnehagen. Det samme gjorde det meste av personalet, som slett ikke bare er norsk.
Gjenkjennelig pedagogikk
– Å være en ”norsk”barnehage betyr ikke at vi bare snakker norsk eller lukker øynene for at vi er i Spania. Våre egne barn er tospråklige og hjemmespråket er spansk. Derfor vil vi de skal snakke norsk og få del i norsk barnekultur også, forteller de.
Men det viktigste er at de syns de er mye bra i den norske banehagepedagogiken: samlingstund, fri lek, tur i skog og mark og ikke minst verdier om å være inkluderende og ta vare på hverandre. Mange av barna har flyttet fra alt som er kjent og det er viktig å ha noe kjent å holde seg til. Noen er her for kortere tid, da er det fint å holde barnekulturen levende samtidig som man lærer noe nytt.
Vi synger både Prøysen og spanske barnesanger og har spanskundervisning tre dager i uka. Tre av personalet snakker bare spansk, slik at det blir en naturlig del av hverdagen. Spansk mat har vi også, blant annet tortilla og gaspacho, sier de.
Selvfølgelig går det også med mye frukt og grønt. Ikke bare fordi vi er i Spania, men fordi de er en MER barnehage. Det er et opplegg laget av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Til hvert måltid serveres det seks ulike typer frukt og grønt, alltid pent dandert.
Det har gått utrolig fort å venne dem til å smake på nye ting hver uke. Det serveres alltid før den andre maten og forsvinner i en fei, forteller de.
I skrivende stund er det 28 barn i alderen ett til seks år, mange har flerkulturell bakgrunn. Det er to norske førskolelærere i tillegg til en engelsk Montesorri lærer, en norsk assistent og altså, tre spanske. Lokalene ligger fire-fem minutter fra Den Norske Skolen og midt i et eldorado for sportsaktviteter. Anlegget ble kåret til beste europeiske sportssenter i 2014 og de har tilgang til mange av fasilitetene. Foruten lange og korte turer, blant annet for å hilse på geiter, benytter de seg av svømmehall, lekepark og flere typer baner.
Mammaer og assistenter
Linda og Therese er assitenter i barnehagen, i tillegg til eiere og foreldre. Å ha mange roller syns de bare er spennende og viktig for å kunne drive barnehagen. Begge har bodd i Altea siden 2001 og møtte hverandre første gang i en lekegruppe da barna var små. Men det var først da barna begynte i barnehage at de ble venninner. De hadde allerede snakket om å gjøre noe sammen, da mulighten for å drive barnehagen bød seg. Linda lanserte ideen for venninnen, som bare trengte noen minutters betenkningstid.
Vi liker å være med å utforme barnas hverdag og har en fin posisjon med nærhet til førskolelærerne, foreldrene og barna. Det så lett å lytte til de andre og se hvor skoen trykker. Såkalt ”tjenestevei” blir jo kort. Å endre på småting, som for eksempel hvordan ting plasseres, eller annet som gjør hverdagen lettere fikses i en fei. Også større ting, som å ansette kokke, går fort.
Det går liksom opp et lys for oss, også gjør vi noe med det. Kjempedeilig, sier de. De liker at det er en kreativ prosses der ideer kan prøves ut. Selvfølgelig innenfor rammen om trygghet og kontinuitet.
Å ha nok personalet hele dagen er viktig for dem. De syns nemlig de ansatte skal ha energi til å være på topp hele tiden mens de er på jobb.
Og vi tar gjerne imot flere barn, av alle nasjonaliteter, avslutter de.