Trener motorcross i Torrevieja

Publisert

Trønderen Stig Aron Frøseth (28 år) har tilbrakt flere treningsvintre i Torrevieja-området. Sporten han driver er heller uvanlig: motorcross med høye hopp og akrobatiske øvelser.

– Det er bare tre nordmenn som driver med Freestyle Motorcross på ett visst nivå. Siden treningsforholdene i Norge er heller dårlige om vinteren, har jeg dratt til Spania hver vinter siden 2009, forteller han.

 

Salto i lufta

Den hyggelige trønderen utstråler på ingen måte fart og spenning. Rolig og behersket viser han oss treningsområdet like ved Guardamar, en del av et stort crossområde. På sletta ovenfor hører vi motorsykler som kjører rundt og rundt på en bane. Stig skal også kjøre rundt og rundt, i lufta.

Han gjør klar motorsykkelen, The Flying Viking. Tar på seg beskyttelse, solide støvler og brystpanser. Ben og armer må ha full bevegelsesfrihet i alle ledd og kan ikke stives av. Når munduren er på plass, folder han hendene.
– Jeg ber en liten bønn hver gang jeg skal kjøre. Der tross alt en farlig sport, dessuten er det en måte å samle konsentrasjonen, forteller han.

Så speeder han opp. Etter et par oppvarmingsrunder over hoppet, kommer akrobatikken. Både han og sykkelen flyr. Stig snurrer og sykkelen snurrer, sammen eller hver for seg. Salto, skru og alt vi husker fra turning over uskyldige apparater i gymmen. Her bringer han det flere hakk lenger og flere titalls meter lenger over bakken.

– Hvorfor driver du med dette? Lurer vi på etter siste landing.

– Det lurer jeg også på noen ganger. Jeg har drevet mye med show-kjøring, for eksempel på festival eller mart’n. Det er jo gøy å gjøre inntrykk på folk. I sær når det er unger blir glade og oppstemte. Hver gang jeg har fått til noe setter jeg meg et nytt mål, et nytt triks for eksempel. Det må hele tiden være en utvikling, sier han.

Her i Spania får han konsentrert seg helt om treninga, som på grunn av sola må foregå på formiddagen eller ettermiddagen. Sporten er ganske tøff for kroppen. Harde støt gjør at en treningsrunde på ett par timer, to til fire ganger i uka holder. De andre dagene tar han gjerne noen økter med jogging eller svømming. Dessuten får han tid til å nyte klimaet og et roligere livstempo.
stadig være en utvikling, smiler han.

Spania lokket

Trønderen har allerede en lang MRX historie bak seg. Da han var ti år fikk ham en moped, og kjørte rundt på jordet. Da han fikk se noen videoer av flyvende motorsykler begynte han å drømme om større opplevelser.
– Da jeg var 13 hadde jeg bestemt meg for at jeg ville hoppe på sykkel og året etter fikk jeg min første freestylesykkel, forteller han. Nå er han en av de ti fremste utøverne i Skandinavia, og satser også på å bli en del av det spanske miljøet. Målet er nemlig å delta i det spanske mesterskapet i FMX i 2016. Han har ikke kjørt så mye konkurranser før, men mener han vil kunne hevde seg bra.

– Det er mange runder, så hvis man gjør det jevnt bra kan man havne ganske høyt sammenlangt, forklarer han.

Da han pakket bilen i 2009 hadde han aldri vært i Torrevieja før. En norsk kamerat snakket varmt om treningsmiljøet her nede og han tok sjansen. Den gangen var det et internasjonalt miljø for MRX i byen. Skandinaver, engelskmenn og andre nordeuropeere kom hit om vinteren for å trene. Nå er det bare Stig igjen av gjengen. Han er blitt glad i stedet og den spanske livsstilen.

Å få etablert et treningområdet var en enkel affære. Han måtte bare vise at han hadde lappen for cross-kjøring. Området var allerede regulert for cross, så etter noen forhandlingsrunder med grunneier, gikk det i orden. I Norge har han erfaring med flere runder papirarbeid.

– Like rundt hjørnet går det en flokk sauer. Jeg hadde aldri fått lov å trene cross i nærheten av en saueflokk i Norge, sier han og legger til at sauene ser ut til å trives bra med støyen.

– Det er fint å kunne konsentrere seg helt om treninga. I Norge jobber jeg som snekker, og det blir toppen en treningsøkt hver helg. Jeg håper jo å kunne leve av sporten en gang før jeg legger opp. De fleste holder på til rundt 30-35-års-alderen. Det er mye slitasje på ledd og ofte brudd. Jeg har vært uvanlig heldig og aldri brukket noe, sier han og røper at det frister å etablere seg i Spania, før eller etter at freestyle-karrieren er over.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter