Fotballkampen som spredde viruset i Italia og Spania

Publisert

44.236 fotballfans som i eufori klemmer hverandre, skriker og står tett i tett var ideelle forhold for smitte av viruset. I dagene etter kampen skulle rundt 2.500 spanske fotballfans fly tilbake til Spania, ingen av dem ble satt i karantene.

Overlegen på avdelingen for lunge-sykdommer i Bergamo, i Nord-Italia er klar i sin konklusjon. Fotballkampen mellom Valencia og Atalanta var en «biologisk bombe». Den har mye av skylden for den eksplosjonen man ser av smitte i Nord-Italia og senere Spania. 11 prester har dødd av corona-viruset i Bergamo.

40.000 fotballfans hadde reist fra Bergamo til Milano for å se kampen 19.februar. Smitten hadde da vært i Italia i nesten tre uker. Leger peker på at det ikke er tilfeldig den ekstreme situasjonen man har sett i Italia og til dels i Spania, kommer rundt en måned etter at 44.236 tilskuere samlet seg på stadion. Blant tilskuerne var det mange hundre spanjoler, mange av dem hadde flydd fra Valencia for å følge laget sitt.

I dag har 35% av spillerne og deres team testet positive for Corona-viruset. En sportsjournalist som reiste til Milan for å dekke Valencia-Atalanta har også testet positiv for viruset.

Smitten ble påvist i Italia 31. januar da to turister i Roma ble testet positive for viruset. Den første døde ble rapportert tre dager etter fotballkampen. Allerede den gangen var enkelt kritiske til å holde en så stor samling av folk i det Corona-viruset var kommet til landet. Atalanta skulle senere spille mot Sassuolo men kampen ble kansellert.

– Trolig gikk mange på kampen med feber. Forståelig nok da de hadde betalt for billettene. I ettertid er det klart at det var galskap å la kampen gå av stabelen med publikum til stede, sier Francesco Le Foche immunolog ved Umberto sykehuset i Roma.

Da motkampen ble spilt for tomme tribuner i Valencia, 10 mars, hadde spanske helsemyndigheter advart mot samling av store folkemengder. Til tross for dette fikk 3.000 fotballfans samle seg foran stadion i Valencia for å ønske deres lag «velkommen».

På bildene fra denne dagen kan man se tusener, hovedsaklig ungdom, stå tett i tett gatelangs og foran stadion. Selv om unge ofte ikke blir syke eller viser symptomer kan de smitte resten av familien. Spanjolene er sosiale mennesker, de ser ofte sin eldre og de bor gjerne sammen som en storfamilie. Det er uvanlig at spanske familier har sine eldre på institusjon.

To dager før, 8. mars, samlet 120.000 seg for å markere den internasjonale kvinnedagen i Madrid. Dette i strid med EUs anbefalinger om å stoppe store samlinger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter