Aldri før har Spania hatt flere kvinner blant sine statsråder. Den nye arbeiderpartiregjeringen (PSOE) kan vise til hele 11 kvinnelige ministre, mens kun 7 av regjeringens medlemmer er menn. I følge statsminister Pedro Sánchez er det regjeringens ambisjon «å reflektere det beste av samfunnet» i kjønn og alder, med «profesjonelle ledere» innen sitt område.
Å holde de økonomiske løftene inngått med EU, skal være et av de fremste målene for den nye PSOE-regjeringen. Et annet er å dempe konflikten i Catalonia og opprette dialog med partiene som ønsker løsrivelse fra Spania.
Dialog i Catalonia
Tidligere statsminister Mariano Rajoy som etter flere år med korrupsjonsanklager mot partiet sitt Partido Popular ble felt av et mistillitsvotum fredag 1. juni, fikk sterk kritikk for ikke å innlede samtaler med de katalanske uavhengighetspartiene.
Mange mener konflikten i Catalonia kunne vært unngått eller begrenset dersom regjeringen hadde vist større vilje til dialog. Noe av det første den nye statsministeren gjorde etter innsettelsen i begynnelsen av juni var å invitere katalanernes president Quim Torra til samtaler ved regjeringspalasset La Moncloa i Madrid.
EU-vennlig regjering
Den nye regjeringen er som den forrige en EU-vennlig regjering. Å holde de økonomiske løftene inngått med unionens medlemsland er fremhevet som et av de viktigste målene. Her vil reduksjon av det offentlige underskuddet være helt sentralt.
Regjeringen har også annonsert at de vil jobbe for å bidra til å gjenopprette tiltroen til unionen i Europa, et samarbeid som de senere årene har vært utfordret av blant annet Brexit og fremveksten av EU-skeptiske partier i Italia og andre medlemsland.
Styrke ytringsfriheten
Andre uttalte mål for den nye PSOE-regjeringen har vært å beskytte ytringsfriheten i Spania. Under Rajoy og PP-regjeringens konservative styre ble den nye kontroversielle loven om borgersikkerhet innført (Ley de Seguridad Ciudadana).
Loven er av mange ansett som en ren ordenslov og er blitt kritisert av blant annet Amnesty International for å begrense ytringsfriheten i Spania. Loven som trådte i kraft i juli 2015 ga politiet friere tøyler overfor demonstranter og innførte skyhøye bøter for ulovlige protester og ytringer på sosiale medier. Da PSOE satt i opposisjon lovet partiet at den såkalte «knebleloven» (Ley Mordaza) skulle fjernes.
Oppgjør med Franco
Et annet viktig valgløfte har vært å oppfylle kravene i landets historieminnelov (Ley de Memoria Histórica). Loven ble innført av den forrige PSOE-regjeringen og statsminister Zapatero i 2007 og har til hensikt å gjenopprette Spanias historie og gi oppreisning til de mange ofrene etter borgerkrigen og Franco-diktaturet.
Den forrige regjeringen stemte i sin tid mot loven og har under Rajoys regjeringstid fra 2011 til 2018 ikke villet prioritere gjennomføringen. Under de konservatives ledelse ble det heller ikke bevilget penger til åpning av massegraver etter krigen, noe som har vært ansett som nødvendig i spanjolenes forsoningsprosess.
Mindretallsregjering
Med sin overvekt av kvinnelige ministre gir Pedro Sánchez´ nye regjering et viktig signal til det spanske samfunnet. Regjeringen er imidlertid en mindretallsregjering med kun 85 av 350 representanter i nasjonalforsamlingen og må derfor kjempe hardt for å få gjennomslag for sin politikk.
Regjeringens største politiske motstander PP har ikke lenger majoritet i Kongressen, men er fremdeles Spanias største parti og vil trolig ikke gi ved dørene når partiet som felte dem skal forsøke å styre landet. PSOE er derfor avhengig av hjelp fra det mer radikale Podemos og det baskiske nasjonalistpartiet PNV som støttet mistillitsforslaget mot Rajoy.
Les også: Ny statsminister i Spania