Svensk-norsk innsats under borgerkrigen på utstilling i Villajoyosa

Publisert

En ny utstilling i Villajoyosa forteller historien om det svensk-norske sykehuset i Alcoy. Sykehuset ble etablert i 1937 for å hjelpe skadde som kjempet mot fascistene under Den spanske borgerkrigen. Etter bombingen av Alcoy i 1938 ble klinikken flyttet til Villajoyosa der utstillingen holdes i dag.

Alcoy (Alicante) ble et sentralt sted i kampen mot fascistene under Den spanske borgerkrigen (1936-1939). Byen huset flere av de sosialistiske og anarkistiske fagforeningene som kjempet på republikkens side under krigen og var hovedsete for den internasjonale arbeiderorganisasjonen International Working People’s Association (IWPA). Dermed ble også Alcoy et angrepsmål for fascistene. Etter at Franco hadde inngått en avtale med Mussolini, ble byen bombet av italienske bombefly i 1938. Det svensk-norske sykehuset ble da flyttet til Villajoyosa.

I følge museet Vilamuseu i Villajoysa fortelles historien om skandinavers «internasjonale solidaritet med det spanske folk» vist gjennom fotografier og gjenstander fra tiden da sykehuset var i funksjon, herunder militæruniformen til den norske legen Einar Pettersen. Utstillingen åpnet 11. april og går frem til 3. juni. For mer informasjon om tid og sted, klikk her: Leer más

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter