Spania får strykkarakter for korrupsjonsarbeidet

Publisert

Spania er like korrupt som før og har ikke forbedret seg på noen av de punktene EU-kommisjonen pekte på for over fire år tilbake.

Domstolene er ikke uavhengige og det er ikke implementert retningslinjer for de som sitter i senatet for å begrense korrupsjon og maktmisbruk. Europa kommisjon peker blant annet på den adgang lobbyister har til parlamentarikerne.

EU kommisjonen kom med elleve konkrete anbefalinger til Spania. Tiltakene var ment å bekjempe korrupsjon i Spania, et stort problem for offentlig sektor. Spanjolene har ikke tilfredsstillende gjort tilstrekkelig for å nå målene fra EU selv om det har vært noe fremgang på enkelte punkter.

Bekymret for domstolene

I 2015 og 2016 satte man i Spania ut i live en ny reform av domstolene. EU-kommisjonen peker på mangelen av objektive kriterier ved ansettelsen av dommere og manglende evaluering i prosessen. Det er også alarmerende hvordan viktige institusjoner i justissektoren (CGJP) er utnevnt av politikere og ikke valgt av dommerstanden.

Ikke ulovlig å motta «gaver»

Det finnes i dag ingen klare retningslinjer som forbyr parlamentarikere å motta «gaver». Et nytt regelverk som klart definerer etiske retningslinjer er noe av det EU-kommisjonen har etterlyst.

Spanias regjering er ledet av Partido Popular som i en årrekke har måtte håndtere den ene korrupsjonsskandalen etter den andre. Også statsminister Mariano Rajoy skal være innblandet i minst en av dem. Rajoy svarer på kritikken fra Europa-kommisjonen ved å skylde på Spanias politiske «blokkeringer». Rajoy leder Spania første mindretalls-regjering på mange år og har fått sitt politiske handle-rom redusert som følge av uro i Katalonia.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter