Spansk biskop ble overvåket av CIA

Publisert

Tidligere erkebiskop i Valencia, Marcelino Olaechea, ble på 1940-tallet overvåket av USAs etterretningstjeneste CIA. Under opptakten til Den kalde krigen, med frykt for at ustabile regimer i Europa skulle falle i kommunistenes hender, skal biskopen ha blitt ansett som en mulig opposisjonell til Franco-regimet. De nye opplysningene fremgår av dokumenter som ble deklassifisert under president Barack Obama.

I rapporten fra den gang nylig etablerte Central Intelligence Agency (CIA), datert 10. september 1948, anses det spanske militære som general Francisco Francos sterkeste støtte i Spania og en sikkerhet for opprettholdelsen av regimet. Den katolske kirken ble av CIA også sett som en støttespiller av Franco, men ikke like solid som millitæret.

Det er i den forbindelse at den spanske biskopen Marcelino Olaechea trekkes inn, en person som i følge USAs etterretningsorganisasjon potensielt kunne bidra til å spre holdninger som var i opposisjon til Franco.

Nedtegningene hos CIA er gjort på bakgrunn av samtaler som en av organisasjones kilder i Spania skal ha hatt med en spansk intellektuell, Gregorio Marañón.

CIA-rapporten ble skrevet under opptakten til Den kalde krigen, med frykt for at ustabile regimer i Europa og ellers i verden skulle falle i kommunistenes hender.

Franco var ikke nødvendigvis godt likt i vestlige demokratier, men ble tolerert fordi han holdt kommunistene unna makten i Spania.

Mot denne bakgrunnen kan Valencia-biskopen ha blitt ansett som en mulig trussel. Ett av ankepunktene i rapporten skal ha vært biskopens antatte relasjon til Manuel Hedilla, en av Francos meningsmotstandere i fascistpartiet Falange Española.

Etter Den spanske borgerkrigen (1936-1939) ble Hedilla arrestert og fengslet. Han ble senere løslatt i 1947 og levde deretter et liv isolert fra politikken.

Men året etter at Hedilla ble løslatt fra fengsel skal han ha vært invitert til en religiøs tilstelning under biskop Olaechea. Invitasjonen ble dårlig likt av regimets menn. På tross av press fra Franco-lojale omgivelser om å skal biskopen ikke ha villet inndra invitasjonen, men ønsket Hedilla velkommen. Dermed havnet biskopen i CIAs søkelys, som en av kirkens menn som var villig til å motsi regimet.

Marcelino Olaechea (1888-1972) var biskop i Pamplona fra 1935 til 1946. Deretter kom han til Valencia der han ble erkebiskop, et verv han hadde helt frem til 1966. Olaechea var kjent for sitt sosiale engasjement og arbeid for fattige i Spania.

Han skal ikke ha vært blant de som åpent hyllet diktator Franco og hans regime, noe mange biskoper på den tiden gjorde. I følge Olaecheas egne ord, gjengitt i Valencia-avisen Levante, ønsket han at kriken skulle være åpen for alle mennesker: «Mot de rike og de fattige, mot de vitende og de uvitende, mot eierskapet og mot arbeiderne, mot de på høyresiden og de venstresiden». Hans uvilje mot å la seg kue av regimet var nok til å havne i fascistenes søkelys og senere i USAs etterretningsrapporter.

Opplysningene om biskop Marcelino Olaechea er fra CIA-dokumenter som ble deklassifisert under president Barack Obama.

Les også: 40 år siden Atocha-drapene 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter