Spanske foreldre ut i «leksestreik»

Publisert

Foreldre til barn i offentlig skole i Spania har gått ut i en måneds «streik» mot hjemmelekser. Hver helg gjennom hele november skal foreldrene påse at skolearbeidet barna får med seg hjem ikke blir gjort. Den uvanlige aksjonsformen møter sterk kritikk hos landets lærere som har annonsert at de vil fortsette å gi lekser.

Også den spanske regjeringen reagerer på leksestreiken, en aksjonsform man aldri før har sett liknende til i Spania. I følge utdanningsminister Íñigo Méndez de Vigo anser regjeringen debatten om hjemmelekser som viktig, men at streik ikke veien å gå. Den nyvalgte ministeren mener aksjonen kan bidra til å undergrave tilliten til spanske lærere.

Det er foreldreorganisasjonen Ceapa (Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres del Alumnado) som har tatt initiativ til streiken. Organisasjonen består av rundt 12.000 mindre foreninger og representerer rundt 3 millioner familier, skriver avisen El Mundo.

Ceapas begrunnelse for å streike er at foreldrene ønsker mer fritid med barna i helgene. Det vises blant annet til skolesystemer i andre land, der lekser spiller en langt mindre rolle og der man likevel oppnår gode resultater.


Lekser kan gi økte forskjeller

I El Mundo refereres det også til undersøkelser fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som tilsier at lekser ikke nødvendigvis stimulerer læringsprosessen. Noe av årsaken er at foreldrenes kompetanse i skolearbeid varierer. Her vet man at sosioøkonomiske forskjeller spiller en viktig rolle, ulikheter som kan bli forsterket av et system basert på mye skolearbeid i hjemmet. Hjemmelekser kan på denne måtene bli en av flere faktorer som bidrar til økte sosiale forskjeller i samfunnet.

I følge OECDs undersøkelser er Spania blant landene som gir mest hjemmelekser i skolen, ca. 6,5 timer i uken mot et gjennomsnittet på 4,9 timer. Beregningene er gjort i et utvalg på 38 land der Spania er det femte mest lekseivrige landet. Russland ligger øverst på listen, etterfulgt av Italia, Irland og Polen. Til sammenlikning er Norge nummer nitten, en plassering som ligger under gjennomsnittlig leksemengde.

  

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter