Konger i moderne demokratier kvier seg gjerne for å uttale seg politisk. Det ser ikke ut til å gjelde spanskekongen i spørsmålet om Gibraltar. Under sin tale i FN mandag 19. september kalte Felipe VI britenes råderett over halvøya en «anakronisme» og betegnet den som «den eneste gjenværende kolonien i Europa». I en direkte appell oppfordret han Storbritannia til å gi Gibraltar tilbake til Spania, en prosess han understreket måtte skje gjennom dialog mellom de to landene.
Kong Felipe VIs ord i FN mandag 19. september er gjengitt i flere spanske aviser. I talen som handlet om flere temaer sa kongen følgende om Gibraltar: «Som Spania alltid har gjort i denne forsamlingen, kan jeg ikke la være å minne om at Gibraltar er den eneste eksisterende kolonien i det europeiske territorium. I oppfyllelse av mandatet i De forente nasjoner inviterer jeg Storbritannia til å gjøre slutt på denne anakronismen gjennom en avtalt løsning mellom våre to land som gjenoppretter den territoriale integriteten til Spania og er til fordel for koloniens befolkning og Campo de Gibraltar (det spanske distriktet som omgir Gibraltar, red. anm.)».
At kongen vil ha Gibraltar tilbake er ikke oppsiktsvekkende, hverken hjemme i Spania eller i FN-forsamlingen. Som kongen selv var inne på i talen har temaet om Gibraltar vært tatt opp i FN av spanske politikere i en årrekke.
Derimot er det i dagens konstitusjonelle monarkier uvanlig at kongelige er så tydelige i sine budskap, spesielt i politisk betente saker som spørsmålet om råderetten over Gibraltar.
Les også: Gibraltar: Rajoy og Cameron roer gemyttene
De siste årene har Gibraltar vært gjenstand for konflikt mellom Spania og Storbritannia, blant annet i forhold til spanske fiskeres rett til å fiske i farvannet rundt halvøya. Grensekontrollen mellom landene og den utstrakte smuglingen av tobakk som foregår fra Gibraltar til Spania har også bidratt til diskusjonen. Det ergrer også spanjolene at britene flere ganger har brukt sin militære marinebase ved øya til oppbevaring og reparasjon av atomubåter.
Gibraltar er opprinnelig spansk, men ble invadert av engelskmenn og nederlendere i 1704. Stedet har formelt sett vært under britisk kontroll siden 1713.
Kolonial anakronisme
At kong Felipe VI nå kaller britenes stadige krav på øya for en «anakronisme» er ikke nytt fra spansk side. Begrepet er tidligere brukt av Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) om samme tema.
For tre år siden holdt Rajoy en tale i FN der han kalte det britiske herredømmet en «kolonial anakronisme» (en foreldet koloni). Den spanske regjeringssjefen påpekte den gang at Gibraltar allerede i 1963 stod på FNs liste over land som burde avkoloniseres.
Les også: En «kolonial anakronisme»
I likhet med spanskekongen mente Rajoy at britenes selvproklamerte råderett over øya skaper problemer både for de som bor på Gibraltar og de som bor i den spanske grensebyen La Línea. Talen kom etter at konflikten mellom Spania og Storbritannia igjen hadde blusset opp.
Spansk dobbeltmoral
Etter at britene i juni stemte seg ut av EU, har temaet om Gibraltar igjen kommet opp i Spania. Landets utenriksminister José Manuel Garcia-Margallo uttalte kort tid etter Brexit-avstemningen at Spania nå var nærmere enn noensinne å gjenvinne suverenitet over halvøya.
Men Spania har selv mottatt kritikk for pågående kolonisering på fremmed kontinent. Et gjentagende argument mot spanjolene har vært landets to enklaver i Afrika. De spanske byene Ceuta og Melilla ligger langs kysten av Marokko. Marokko har flere ganger gjort krav på å få områdene tilbake. Dette har imidlertid ikke vært et tema i Spanias diskusjon med Storbritannia. Inntil Spania selv har sagt opp sine territorier i Afrika, har spanjolene lite de skulle ha sagt om Gibraltar mener kritikerne.
Les også:
Britisk atomubåt kolliderte ved Gibraltar
«Alle utenom apene snakker spansk»
Får medhold i Gibraltar-konflikten
Gibraltar: Spanias ambassadør i London «kalt inn på teppet»
Forhandlinger i fiskerikonflikten i Gibraltar
Spanjoler trakassert i Gibraltar