Kong Felipe oppløser parlamentet

Publisert

Spanias konge Felipe VI har formelt oppløst landets nasjonalforsamling og erklært nyvalg 26. juni. Partilederne fra landets fire største partier PP, PSOE, Podemos og Ciudadanos har tross et uttalt ønske om å unngå nyvalg ikke klart å komme til enighet. Nyvalget anses som et nederlag for partiene som hadde en historisk mulighet til å danne en regjering som ikke utelukkende bestod av det konservative Partido Popular eller arbeiderpartiet PSOE, slik det har vært siden slutten av 1970-tallet.

Det er første gang i spansk demokratis historie at landets parlament oppløses på grunn av mislykkede forsøk på regjeringsdannelse.

I artikkel 5 i grunnloven heter det at nyvalg skal skrives ut dersom en regjering ikke er kommet på plass senest to måneder etter første forsøk på investitur. Det skjedde den 2. mars da Spanias arbeiderpartileder Pedro Sánchez (PSOE) ikke fikk tillitt til regjeringsdannelse med sentrum-høyrepartiet Ciudadanos.

Den 2. mai skrev kong Felipe VI under på dokumentene som formelt oppløser parlamentet og baner vei for nyvalg den 26. juni.

 

En uvant situasjon

Etter valget 20. desember i fjor ble det politiske landskapet i Spania endret fra det som nærmest var et topartisystem med PP og PSOE, til en situasjon der hele fire partier er tilnærmet like store (PP, PSOE, det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos).

Å forhandle om et regjeringssamarbeid har derfor vært nytt for partiene. Dette har preget debattene i Kongressen, der løsningsorienterte innspill har vært overskygget av teatralske og bitre innlegg fra landets ledende poltikere.

Partilederne fra de fire største partiene har tross et uttalt ønske om å unngå nyvalg ikke klart å komme til enighet – hverken om mindretallsløsninger eller større allianser med flere partier i regjering.

Det er ventet at regjeringsalternativene vil være tydeligere når spanjolene for andre gang på seks måneder går til urnene den 26. juni. Så langt er imidlertid ingen konkrete partisamarbeid inngått.

Les også: Siste forsøk på å danne regjering

Les mer om bakgrunnen for de politiske endringene i Spania: Sensasjonen Podemos

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter