Vil etterforske Franco

Publisert

Zaragoza kommune kan bli den tredje offentlige administrasjonen i Spania til å kreve formell etterforsking av Franco-regimets forbrytelser. Partiet CHA har levert inn en offisiell anmodning til kommuneledelsen om å undersøke alle bortføringer, henrettelser og drap som ble begått av fascistene i den aragonesiske hovedstaden. Flere tusen av byens innbyggere skal ha bli drept i Den spanske borgerkrigen og det påfølgende diktaturet. Zargoza følger dermed etter Pamplona i Nord-Spania og Barcelona i Catalonia som allerede har kommet med liknende krav.

Anmodningen fra det sosialdemokratiske partiet Chunta Aragonesista (CHA) ble levert kommuneledelsen i Zaragoza (Aragón) rett før jul. I dokumentet oppfordres kommuneadministrasjonen til å lokalisere og identifisere samtlige av byens borgere som ble bortført under Den spanske borgerkrigen (1936-1939) og diktaturet som fulgte. Det oppfordres også til at man etterkommer kravene i Historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) om å fjerne alle gjenværende symboler og gateskilt som hedrer regimets menn. I tillegg foreslås det at man oppretter et besøkssenter og museum der byens historie kan fortelles.

Målet med initiativet er å ta et oppgjør med diktator Francisco Franco og regimet han ledet fra 1939 og frem til sin død i 1975. På den måten ønsker man å gjenopprette historien og gi familiene til ofrene den moralske oppreisningen de fortjener. Tidligere undersøkelser viser at til sammen 3.544 innbyggere i Zaragoza mistet livet som følge av fascistenes og regimets undertrykkelser. Det samme tallet for hele regionen Aragón er på 8.523 personer.

Den spanske stat har formelt sett aldri etterforsket forbrytelser begått av fascistene og general Francisco Franco. Zargoza er den tredje kommunen etter Pamplona i Nord-Spania og Barcelona i Catalonia som kommer med et slikt krav.

Les også: Pamplona vil ta oppgjør med Franco

 

Foto: Diktator Francisco Franco (t.h.) sammen med Hitlers SS-kommandant Heinrich Himmler, Spania oktober 1940 (Det tyske riksarkivet/ Bundesarchiv).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter