Spania sier ja til 15.000 flyktninger

Publisert

Spania har godtatt kravet fra EU og tar imot 14.931 nye Syria-flyktninger. Visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría kunne onsdag 9. september bekrefte antallet og at samtlige vil få den hjelpen de trenger. Det er foreløpig uklart hvordan flyktningene skal fordeles på de forskjellige regionene. På de fleste steder i landet er man imidlertid allerede i gang med å gjøre klar skoler, institusjoner og andre bygninger for innlosjering.

Kvoten på nær 15.000 som er tildelt Spania utgjør 12 prosent av de 120.000 nye flyktningene EU-kommisjonen har bestemt at medlemslandene skal ta imot. Kommisjonen mente først at 40.000 skulle være grensen men endret til 120.000 etter at omfanget av flyktningstrømmen til Europa ble tydeligere.

Spanias regjeringen hadde allerede sagt at de var forberedt på å ta sin del av ansvaret. Onsdag 9. september kunne visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría bekreftet kvoten på 14.931 flyktninger.

Noen dato for når de syriske flyktningene kommer er ikke gitt. Spania har allerede tatt imot rundt 1.300 mennesker. Det jobbes imidlertid med en plan for hvordan nye flyktninger skal mottas og fordeles på de 17 regionene. I følge visestatsministeren er flyktningene ikke bare «garantert å bli mottatt» på mellom og lang sikt, men det skal også legges til rette for den «integreringen de fortjener».

Av EU landene har Tyskland sagt seg villig til å ta imot desidert flest flyktninger. I følge en oversikt presentert i avisen El País skal EUs største økonomi ta imot 31.433 mennesker. Deretter følger Frankrike med 24.031, Spania med 14.931, Polen med 9.287 og Holland med 7.214. Resten er fordelt på de andre medlemslandene, deriblant Sverige der kvoten er på 4.469. Storbritannia, Irland og Danmark er ikke med på listen men bruker retten sin til å stå utenfor EUs felles flyktningregnskap.

I Norge ble det tidligere i år vedtatt i Stortinget at det i løpet av 2015, 2016 og 2017 skal tas imot 8.000 Syria-flyktinger. Amnesty International Norge mener vedtaket viser at det er politisk vilje blant rikspolitikere til å bidra, men har tidligere uttalt at dette ikke hjelper «hvis ikke Norges over 400 kommuner sørger for å finne nye hjem til flyktningene. Kommune-Norge risikerer å bli en flaskehals i den nasjonale dugnaden. Hver enkelt kommune må derfor ta sin del av ansvaret».

Borgerkrigen i Syria startet med fredelige demonstrasjoner mot regimet til Bashar al-Assad i mars 2011 og regnes som en del av den såkalte «arabiske våren». Siden det er det brutt ut krig mellom regjeringstyrker og forskjellige opposisjonelle grupperinger, en situasjon som igjen har dannet grobunn for militante ekstremistgrupper som Jabhat al-Nusra som har tilknytning til al-Qaida og Den islamske staten (IS). Det anslåes at over 11 millioner mennesker er på flukt (7.6 millioner innad i Syria og over 4 millioner til andre land, de fleste til nabolandene Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia).

Les også:

Bøyer seg for flyktningkrav

Åpner hjemmene for flyktninger

Foto: Visestatsminister i Spania, Soraya Sáenz de Santamaría (Partido Popular).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter