PSOEs partileder Pedro Sánchez får kritikk for å ha brukt det spanske flagget i lanseringen av sitt eget kandidatur til å bli Spanias neste statsminister. Under talen på partimøtet i Madrid for noen dager siden poserte sosialdemokratenes leder foran en stor projeksjon av flagget, noe det ikke er tradisjon for å gjøre i Spania og som derfor har skapt reaksjoner. Sánchez egen begrunnelse for å ta i bruk det nasjonale symbolet skal ha vært å gjenopprette «sivil patriotisme» og at han ønsker og være en statsminister for alle spanjoler.
Med slagordet «Endring som forener» (El cambio que une) startet Pedro Sánchez de første og de siste fem minuttene av sin tale søndag 21. juni med en enorm utgave av det spanske flagget «La Rojigualda» bak seg på scenen. Begrunnelsen for den utradisjonelle flaggbruken skal ha vært å gjenopprette «sivil patriotisme» i kontrast til dagens statsminister Mariano Rajoy og Partido Popular som han beskylder for å ha å splittet nasjonen med sin økonomiske politikk og sin «institusjonelle patriotisme».
På grunn av Spanias betente historie med borgerkrigen og Franco-diktaturet kan bruken av både nasjonalsangen og det spanske flagget fort skape sterke reaksjoner i befolkningen. I tillegg har regioner som Catalonia og Baskerland en egen nasjonal stolthet der de fremste symbolene på det spanske monarkiet ikke nødvendigvis gir de varmeste assosiasjonene.
Dette har imidlertid etter alt å dømme PSOEs partileder vært klar over. Pedro Sánchez bruk av flagget under talen 21. juni må derfor kunne sees som et forsøk på å gi La Rojigualda en ny og styrket betydning i folket og som et forsøk på å bygge bro over kløften mellom nasjon og region.
Initiativet ble imidlertid ikke tatt like godt imot av alle. Fordi Sánchez bruker flagget i lanseringen av sitt eget kandidatur til statsministerposten er det blitt forstått som et valgkamputspill og er møtt med tilsvarende skepsis blant representanter både på høyre- og venstresiden i spansk politikk.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) er blant de som har kommentert flaggbruken og brukt det sensitive temaet til å kritisere både Pedro Sánchez og PSOE. Statsministeren mener generelt at det er greit å ta i bruk flagget. Som leder for det konservative og nasjonalpatriotiske Partido Popular faller det seg naturlig å hedre de nasjonale symbolene. Rajoy mener derfor at han og partiet hans bruker flagget fordi det i følge ham selv er «hans flagg og fordi han holder det kjært og vil ha det».
Han stiller seg imidlertid kritisk til sin politiske motstanders bruk og påpeker at PSOE nylig har gjort allianser med partier på det han betegner som det «ekstreme» venstre i spansk politikk, som ikke nødvendigvis holder de nasjonale symbolene høyt.
Den samme kritikken har kommet fra andre medlemmer av PP som mener Sánchez nå taler med to tunger – på den ene siden oppfordrer han til nasjonal patriotisme i befolkningen, samtidig har partiet hans etter lokalvalgene 24. mai gitt støtte til etableringen av flere byråd og regionsstyrer rundt omkring i landet der mindre nasjonalistiske og republikanske partier inngår i konstellasjonen.
Kritikk har også kommet fra venstresiden og sosialdemokratiske partier som Izquierda Unida og det nye Podemos. I motsetning til PP har denne kritikken gått på at bruk av flagg og hvor stort flagget eventuelt skal være er uvesentlig for det som virkelig betyr noe i spansk politikk for øyeblikket, nemlig å skape økt velferd, få folk i jobb og gjøre noe med de økonomiske og sosiale forskjellene som har økt betraktelig de siste årene.
Foto: El País TV