I helgen blir den årlige fiestaen Moros y Cristianos (muslimer og kristne) feiret i Altea. Lørdag 27. september finner den mauriske invasjonen sted og på mandag er det de kristnes tur.
I helgen blir den årlige fiestaen Moros y Cristianos (muslimer og kristne) feiret i Altea. Lørdag 27. september finner den mauriske invasjonen sted og på mandag er det de kristnes tur.
Tusenvis av turister er ventet til byen for å bivåne maurere, berbere, pirater og kristne kjempe om en borg som for anledningen var satt opp på kirkeplassen. Fiestaen har røtter helt tilbake til 1400-tallet og er en årlig fest som blir feiret i nesten hele Spania.
Fullspekket program
Programmet for Moros y Cristianos i Altea er fullspekket av ulike arrangementer, fra kirkemesser til rockekonserter. To av høydepunktene under årets festival er konserten med Celtas Cortos og fyrverkerishowet La Mascleta, ved parkeringsplassen i Paseo Mediterraneo
Bakgrunn
Festen er for å minnes kampene mellom de kristne og muslimene som begynte på halvøyen i det 8. århundre.Flere steder langs kysten inkluderer de kampene mot berberiske pirater som pågikk i det 15. 16. og 17. århundre. Regionen Valencia er et mekka for kinaputtfrelste og feiringen av Moros y Cristianos var nok et påskudd for å smelle løs.
I Altea varer festen fem dager i strekk. De kristne allierer seg med berberske pirater. Maurerne angriper borgen, og slaget om Altea er i gang.
En vakker muslimsk kvinne prøver å forhandle med piratkongen som står på borgens terrasse. Etter mye roping og skriking, bryter krigen ut på nytt. Og slik går dagene frem til de kristne mottar forsterkninger i form av berbiske pirater. Våpnene fylles igjen med krutt, hele kirkeplassen rister i smellene som følger og røyklegger gatene. Til sludd vinner de kristne og maurerne må forlate borgen. Altea er befridd fra de mauriske okkupantene.
Sterke tradisjonelle røtter
Fiestaen er unik i sin sjanger nettopp fordi den forteller en viktig del av Spanias historie og fordi den har sterke tradisjonelle røtter. I Altea blir fiestaen Moros y Cristianos alltid feiret mellom den siste uken i september og den første uken av oktober.
Gjenerobringen
Den spanske gjenerobringen, La Reconquista, er navnet på perioden som begynner med maurernes erobringer på den iberiske halvøy i det 8. århundret, og som ender med det muslimske kongedømmets fall i Granada i 1492. Den kristne gjenerobringen av Spania har er omgitt av myter og har etterlatt seg mange store helter i spansk historie. Den største av dem alle er trolig El Cid Campeador, den castillanske adelsmannen fra Burgos som erobret Valencia tilbake fra maurerne i 1094.
Den mauriske invasjonen av den Iberiske halvøy var raskere og langt mer effektiv enn den kristne tilbakeerobringen som skulle vare i nesten 800 år. Den gikk i rykk og napp. For eksempel falt Valencia tilbake i maurernes hender allerede i 1102, da byen ble erobret av muslimske hærføreren Masdali. Det gikk så 125 år før Valencia igjen fikk kristent styre.
Her er noen av høydepunktene under årets Moros y cristianos i Altea. For fullstendig program vennligst besøk Altea.es.
27. september
12:00 Den mauriske invasjon. Maurerne angriper og tar kontroll over Altea. Slaget foregår på kirkeplassen i Altea.
20:30: Maurernes parade. Fra Calle Filarmonica langs Avenida Jaume I, til idrettsanlegget ved Plaza de los deportes.
24:00: Konsert med Celtas Cortos.
28. september
14.00: Mascleta, ved parkeringsplassen i Paseo Mediterraneo
00:30: Fyrverkeri ved Paseo Mediterraneo
29. september
12.15: Slaget om Altea. De kristne gjenerobrer Altea. Slaget foregår på kirkeplassen i byen.
20.30: De kristnes parade. Fra Calle Filarmonica går opptoget langs Avenida Jaume I, til idrettsanlegget ved Plaza de los deportes.