En av spansk histories største svindelsaker Caso Emarsa er klar for retten. Etterforskningen i den omfattende straffesaken er avsluttet og 25 personer står tiltalt for svindel av tilsammen over tjue millioner euro. Flere tidligere politikere fra regjeringspartiet Partido Popular er blant de tiltalte.
Emarsa-saken er en av de største bedrageriskandalene i spansk historie. Selskapet Emarsa ble opprettet i 1986 av Valencia kommune i samarbeid med tilsluttende kommuner og hadde i oppgave å rense kloakkvannet i regionen. I 2010 annonserte Partido Popular, som hadde styrt anlegget siden midten av 1990-tallet, at bedriften måtte legges ned fordi den ikke lenger var lønnsom. Senere kom det frem at det manglet 17 millioner euro i regnskapet. Blant de tiltalte i saken er Enrique Crespo (PP), tidligere medlem av parlamentet i Valencia og ordfører i Manises frem til 2012. Også flere andre fra partiet sitter på tiltalebenken. På bakgrunn av etterforskningen som startet i 2010 er det er anslått at rundt 23 millioner euro av selskapets penger har havnet i lommene på ledelsen og ansatte ved anlegget.
Det antas også ordføreren i Valencia, Rita Barberá (PP), har hatt med saken å gjøre. Det kommunale foretaket har ligget under ordførerens ansvarsområde og hun skal selv ha motta gaver fra ledelsen i selskapet. Barberá som har vært ordfører i regionshovedstaden siden 1991 har imidlertid så langt klart å unngå tiltale.
Bevisene som er lagt frem i saken gjelder for perioden 2004 til 2010 og vitner om omfattende bedrageri. Av opplysningene fremkommer det blant annet at det skal ha blitt tappet penger fra firmaets kontoer som deretter ble distribuert kontant i pappesker blant medlemmer av ledelsen. Det skal også være kjøpt inn en rekke gaver som tilsynelatende ikke har noe med driften av anlegget å gjøre. Det handler blant annet om smykker, vesker, klokker og dyre penner. Ansatte i firmaet skal også ha foretatt en rekke reiser for selskapets regning, med opphold på fire- og femstjerners hotell. Flere hundre tusen euro skal ha gått med til å betale lunsjer og middager på restauranter.
Lønningene i selskapet skal også ha blitt kjørt opp til et kunstig høyt nivå. På et tidspunkt skal ledelsen i det kommunale selskapet ha hatt en høyere årslønn enn landets statsminister. Nærmere fire års etterforskning er nå avsluttet. De involverte i saken står tiltalt for bedrageri, underslag, korrupsjon, dokumentforfalskning og hvitvasking av penger.