Det er sjelden at politikere mottar ros på den sosiale mediesiden Twitter, men i Spania har det plutselig kommet en strøm av kjærlighetserklæringer til Uruguays president Jose Mujica.
Det er sjelden at politikere mottar ros på den sosiale mediesiden Twitter, men i Spania har det plutselig kommet en strøm av kjærlighetserklæringer til Uruguays president Jose Mujica. Mer enn 100.000 tweets har de siste dagene blitt lagt ut på det sosiale mediet hvor spanjolene sammenligninger Mujica med landets egen statsminister under den såkalte ’’hashtagen’’ # UnPresidenteDiferente – ” eller #En annerledes president»
Uruguays president er kjent for å kjøre en gammel folkevogn, leve et ydmykt liv og gir 90 prosent av lønnen sin til veldedighet. Han blir ofte kalt verdens » fattigste president”. Det er ikke rart da at Spanias ultrakonservative statsminister Mariano Rajoy, til sammenligning kan virke både kjedelig og traust.
Men å sammenligne de to lederne er nøyaktig hva spanjolene på Twitter har gjort siden søndag kveld, da Mujica ga et intervju på en spansk TV -stasjon. Programleder for debattprogrammet, Jordi Evole, har over én million tilhengere på Twitter og skal ha mye av æren for at temaet har blitt så populært.
”Ydmyk, oppriktig, hederlig. Hvor mange spanske politikere ville du være i stand til å si det samme om? » er en typisk tweet. «Det er utrolig at et land som er ‘mindre’ utviklet enn vårt har mer effektive og engasjerte politikere enn oss, » sier en annen. Mange har også delt bilder av de to lederne på den sosiale mediesiden og klaget over Rajoy sin lite beskjedne livsstil.
Twitter er selvsagt langt fra å være en nøyaktig representasjon av folkeopinionen, men Twitter ser ut til å kanalisere frustrasjon eller apati mange sitter inne med i spansk politikk. Meningsmålingene før det nært forestående europavalget tyder også på at både den statsminister Mariano Rajoy sitt konservative folkeparti og sosialistene i Spania stadig mister støtte. Statsministeren og hans parti rystes for tiden av en lang rekke korrupsjonsskandaler, blant annet «Barcenas-skandalen,» som involverer påståtte hemmelige utbetalinger knyttet til medlemmer av regjeringspartiet og «Gurtel-skandalen,» hvor det er bevist at det konservative partiet har brutt valgloven og mottatt ulovlige bidrag til valgkamper, private bryllup, bursdagsfeiringer og oppusning av partiets hovedsete i Madrid.