Hvert år mottar paven i Roma sine «hvite palmeblad» fra Elche i Spania. Kvinner i byen på Costa Blanca fletter tradisjonelle påske-dekorasjoner av de spesielle helt hvite palmegrenene.
Tegn på seier og glede – Jesu makt over døden
Tradisjonen kan knyttes til bibelens fortelling om palmesøndag. Da Jesus gjorde sin entre til Jerusalem hvor han ble hyllet ham med palmegrener. De var et tegn på seier og glede. De hyllet Jesus som konge. Som Messias. Som en som hadde makt over døden.
I dagene frem mot påske starter salget av de hvite palmegrenene i Spania. Grenene brukes til å flette figurer som bæres til kirken eller brukes som dekorasjon i prosesjonene på Palmesøndag. Figurene har for mange en sterk religiøs betydning som symbol på fortellingen om når Jesus kommer til Jerusalem og lidelsesberetningen. Det stedet i verden som regnes for å ha den lengste tradisjonen for å «dyrke» og tilberede de hvite påskepalmene er byen Elche i Alicante.
Symbolske palmeblader
Palmeblader regnes for å ha en viktig symbolsk betydning innen kristendommen. Foruten å være et symbol på guddommelighet og renselse, blir de brukt i feiringen av inngangen til påskehøytiden og palmesøndag som er dagen da Jesus i følge den kristne lære kom til Jerusalem. Til grunn for tradisjonen ligger beretningen om at folk la ned palme- og olivengrener foran ham da han red inn i den hellige byen.
Feiringen har både en glad og en trist side fordi man feirer at Jesus ble mottatt som som en frelser da han kom til Jerusalem. Samtidig markerer palmesøndag starten på Jesus siste uke blant menneskene før korsfestelsen og det som er blitt kjent som lidelsesberetningen (på spansk Pasión de Cristo). Tradisjonen med å lage figurer og dekorasjoner av hvite palmegrener er et symbol på den troendes lojalitet til historien om Jesus og hvordan han i følge Det nye testamente døde for menneskenes synder. Palmegrenene og figurene er derfor ikke bare et element i påskefeiringen men inngår også i en høytidelig og religiøst viktig seremoni.
Huerto del Cura
Et av stedene der denne tradisjonen står sterkest er «palmebyen» Elche i Alicante. Byen er kjent for sin palmedyrking og den botaniske palmehagen Huerto del Cura som står på UNESCOs verdensarvliste. Arbeidet med å fremstille de hvite palmegrenene er en møysommelig prosess som starter allerede over et år før de skal tas i bruk. Den naturlige fargen på palmeblader er grønn, en farge bladene får gjennom fotosyntesen og eksponeringen for sollys. For å oppnå hvite grener må toppen på palmetreet derfor skjermes for solen ved at grenene bindes sammen til en bunt.
Slik står trærne i flere måneder mens nye grener vokser ut inne i bunten uten å bli direkte eksponert for sollys. Senere dekkes toppen av palmebunten til med et trekk laget av palmeblader eller av plastikk slik at ikke sollyset skal treffe de nye grenene som stikker opp. Denne tildekkingen er siste fase av produksjonen som gjøres rundt påsketider året i forveien. Palmen står deretter tildekket frem til august. Etter dette kan innhøstingen av de hvite palmegrenene starte, normalt fra september og frem til den aktuelle påskefeiringen. En viktig del av faget er å gjøre produksjonen på en måte slik at palmene overlever og kan brukes på nytt i nye produksjoner.
Å flette figurer av palmegrener er et tidkrevende til dels teknisk vanskelig håndarbeid som har gått i arv i generasjoner og som tradisjonelt er blitt gjort av kvinner. De største og mest avanserte figurene er over tre meter høye og brukes blant annet i påskeprosesjonene som arrangeres på palmesøndag.
På grunn av den tidkrevende prosessen både med å fremstille de hvite bladene og å lage de enorme dekorasjonene kan prisen på arbeidene komme opp flere tusen euro. Mindre avanserte utgaver selges til overkommelige priser og kjøpes av familier som deltar i prosesjoner og som tar med seg palmegrenene til gudstjenesten på Plamesøndag. Det har vært en tradisjon at de voksne i familien gir palmegrenene til barna som bærer dem til kirken.
Tradisjon siden 1429
Det er vanskelig å slå fast konkret hvor gammel tradisjonen med dyrking av hvite palmegrener er. Den regnes av mange for å ha sitt opphav i Elche der man vet at dette er blitt gjort i flere hundre år. Den første nedtegningen man har som bevis på kultivering og salg av hvite palmeblader går angivelig helt tilbake til 1429 da to palmeselgere fra Elche som hadde reist til Valencia for å selge sine produkter ble arrestert av lokale myndigheter. Etter dette tidspunktet dukker det opp referanser til tradisjonen en rekke steder.
Feiringen av palmesøndag i Elche ble av spanske myndigheter erklært internasjonal festdag i 1997 (Fiesta de Interés Turístico Internacional). Hvert år gir byen en hvit palmedekorasjon til det spanske kongehuset. Det er også tradisjon for å sende palmer til Vatikanet i Roma med en representasjon av pavens emblem flettet inn i dekoren. Elche produserer rundt 200.000 hvite palmer i året der ca. 70 prosent blir eksportert, hovedsakelig til andre land i Europa.
(Bilde: Ordføreren i Elche, Mercedes Alonso, presenterer de hvite palmene som i år ble sendt til forskjellige steder i Spania og til Roma, Ayuntamiento de Elche 2014)
Besøk markedet for «den hvite palme»
Fredager og lørdager før påske arrangerer man markedet hvor dette tradisjonelle håndtverks-produktet selges. 31. mars er markedets første dag for 2023.
MERCADO DE LA PALMA BLANCA 2023
PLAZA DE BAIX
Viernes y sábado previos al Domingo de Ramos
31 de marzo y 1 de abril
De 9:00 a 21:00 horas.
Domingo de Ramos en el Paseo de la Estación
2 de abril de 09:00 a 13:00 horas.
PLAZA BARCELONA
31 de marzo y 1 de abril
De 9:00 a 21:00 horas
SAN JOSÉ
31 de marzo y 1 de abril
De 9:00 a 21:00 horas
PLAZA ALTABIX
31 de marzo y 1 de abril
De 9:00 a 21:00 horas
TORRELLANO
31 de marzo
De 9:00 a 21:00 horas
Les også: Fem ting å gjøre i Elche