Tillater ikke åpning av massegrav

Publisert

Ordføreren i Valencia, Rita Barberá (PP), sier nei til en familie som ønsker å åpne en massegrav fra diktaturets dager. Saken gjelder en mann som ble bortført av Francos menn i 1947 og som gjenlevende familie flere ganger har søkt om å få grave opp og gi en verdig begravelse. Ordføreren kunne ha gitt tillatelsen, men sier nei og krever at familien skaffer seg dom på at graven skal åpnes.

Avdødes datter Pilar Alcorisa (73) var seks år da faren ble bortført. Avisen El País forteller historien om hvordan familien fra byen Higueruelas siden 2009 har forsøkt å få tillatelse fra kommunen til å åpne massegraven i Cementerio Civil i Valencia. Et team med arkeologer skal ha tatt prøver og bekreftet at faren, Teófilo Alcorisa, befinner seg i denne graven. Også avdødes sønn Pedro Alcorisa har engasjert seg for familien, men har med sine 93 år ikke lenger krefter til å fronte saken.

Det skal ha vært nettopp sønnen som Francos menn den gang kom for å hente, angivelig fordi han var republikaner og betraktet som fiende av regimet. Da sønnen ikke var hjemme tok de i stedet med seg faren. Faren var 51 år da det skjedde og kom aldri tilbake. I følge opplysninger familien har fått, hengte han seg i fengselet. I dag ønsker barna at restene hans skal hentes opp, slik at han kan begraves i en egen grav.

Kommunen i Valencia har sagt nei og begrunner avslaget med at det er «teknisk» vanskelig å gjennomføre utgravningen. Eksperter på slike utgravninger sier at dette er et vanlig argument som brukes i slike saker. Rita Barberá som har vært ordfører for Partido Popular i Valencia siden 1991 er en kjent motstander av at Spanias mange massegraver skal åpnes. Hun har også motarbeidet PSOEs Historieminnelov av 2007 (La Ley de Memoria Histórica) som pålegger alle kommuner å fjerne Franco-symboler fra gater og offentlige bygg. Hun skal blant annet i 2010 ha sagt nei til fjerningen av en av byens Franco-statuer. Det måtte også dom til for at hun skulle fjerne den gamle diktatorens navn fra listen over æresborgere i Valencia, noe som skjedde så sent som i 2012.

På tross av motstand hos kommunen har familien Alcorisa ikke gitt opp kampen. FNs arbeidsgruppe for bortføringssaker har siden desember i fjor jobbet med saken og familien har fått tilbud om gratis rettshjelp fra advokatkontoret til den kjente spanske dommeren Baltasar Garzón som siden 2008 har jobbet for oppklaring av henrettelser, bortføringssaker og åpning av massegraver.

Rundt 140.000 mennesker skal ha blitt bortført av Franco under borgerkrigen og det påfølgende regimet. Oppklaringsgraden på slike saker i Spania er foreløpig dyster statistikk. I følge flere rapporter er Spania nummer to i verden på listen over land der færrest ofre for bortføring og drap er blitt gravet opp og identifisert. Bare Kambodsja har en dårligere statistikk. Den spanske regjeringen har flere ganger blitt kritisert av FN for ikke å ta et fullverdig oppgjør med borgerkrigen og diktaturet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter