Villajoyosa: Byen for alle som elsker sjokolade

Publisert

En rekke spanske byer kan karakteriseres som juveler, men det er kun Villajoyosa som litterært sett kan smykke seg med benevnelsen. Villajoyosa er uansett mest kjent for sin velsmakende sjokolade og byen er et eldorado for alle som er glad i søtsaker.

Spanias mest kjente sjokoladeprodusent ligger i Villajoyosa og heter Valor. I 120 år har fabrikken laget sjokolade til verdensmarkedet og Valor eksporter sine anerkjente produkter til hele 25 land verden over.

Mens Valor fremstår som en moderne fabrikk med en innbydende glassfasade, finner vi sjokoladefabrikken Perez i gamle, litt nedslitte lokaler utenfor byen. Valor etablerte sin fabrikk i 1889, mens Perez startet virksomheten tre år senere. Begge representerer altså tradisjon og kontinuitet. Både Valor og Perez kan tilby sine gjester et eget museum. Hos Perez står dørene vidåpne og det er bare å stikke innom for å se hvordan man lager sjokolade. Man blir møtt med en mer militant holdning hos Valor, der det er omvisning hver time og alt er strengt regulert. Til glede for alle som elsker sjokolade er det utsalg og gratis smaksprøver begge steder.

Den første sjokoladen som ble produsert kom fra Spania. Spanierne var nemlig de første som transporterte kakao fra Sydamerika. I 1777 ble den første sjokoladefabrikken i Spania bygd i Barcelona.

Kakaoens historie er over 2000 år gammel. Kakaobønner ble benyttet som betalingsmiddel og på 15 00 hundretallet kostet en slave i Sydamerika 100 kakaobønner.  Aztekerne i Mexico mente at kakaotrærne hadde guddommelig opprinnelse og kakaoen ble brukt som medisin for å helbrede sykdommer.

Det produseser årlig tre millioner tonn kakaobønner og Norge har det fjerde høyeste forbruk av sjokolade i hele verden målt per innbygger.

Den spanske erobreren Hernando Cortes var den første europeer som ble kjent med kakaobønnen på 1500 tallet, da han invaderte Mexico. Aztekerne ristet kakaobønner og laget drikken chocolati uten å tilsette sukker. Chocolati betyr bittert vann. Soldatene til Cortes fikk chocolati og orket å krige dag ut og dag inn uten annen næring enn sjokoladedrikken. Oppildnet av dette faktum, tok Cortes med seg kakaotrær hjem til Spania. Det samme gjorde for øvrig Christofer Columbus. Kakaotrærne trives mest i fuktig klima og vokser i 200 – 400 meters høyde over havet. Frøene vokser rett på stammen og på trærnes greiner.

Spanjolene utviklet gradvis sjokoladedrikken chocolati ved å tilsette honning og vanilje. Likevel tok det flere hundre år før den spiselige sjokoladen ble produsert. Den første melkesjokoladen ble laget i Sveits så seint som i 1875. Frankrike og Belgia har også stått i  front når det gjelder å lage kvalitetssjokolade.

villajoyosa.jpg

I dag produseres mange forskjellig sjokoladetyper. Sjokoladen benyttes også til å lage den lekreste konfekt. Det er den mørke sjokoladen som er den sunneste. Det er mengde kakao som bestemmer sunnhetsgraden. Det er flavonoider, en slags antioksidant, i kakaobønner som kan gi en viss helseeffekt. Høyt inntak av lys sjokolade kan føre til diabetes og overvekt, mens mørk sjokolade kan i visse tilfeller gi redusert blodtrykk og øke blodgjennomstrømmingen til hjernen. Fabrikkene i Villajoysa lager alle typer sjokolade, men overvekten ligger på den mørke, litt bitre typen. Det er nemlig favorittsjokoladen til spanierne.

På en av de mange uteserveringene i den gamle bydelen i Villajoyosa anbefaler vi å smake på en churros med sjokolade fra hjembyens egne fabrikker. Churros er et frityrstekt bakverk som kan minne om kransekake i sin form. Dypp churrosen i varm, ekte sjokolade og nyt tilværelsen ved vannkanten i Villajoyosa. Byen har en 12 kilometer lang kystlinje og en tredjedel av denne er sandstrand, så Villajoyosa er et yndet sted for alle som liker å bade og sole seg.

I tillegg til å produsere sjokolade er det forholdsvis mange i Villajoyosa som har sitt levebrød på havet. De fargerike, forholdsvis små fiskebåtene reiser ut hver kveld for å returnere i grålysningen. Før man hadde fått tilgang på navigatorsystemer i båtene, hadde fiskerne vanskeligheter med å finne veien hjem idet natta ble til dag. Det løste man ved å male husene sine i sterke farger. Fargene på husfasadene er beholdt, og gir i dag Villajoyosa sitt spesielle særpreg. Det samme gjør den tykke bymuren og kirken i gamlebyen i Villajoyosa. En by der norske langtidsferierende på Costa Blanca bosatte seg på 1960-tallet. Det er årsaken til at den norske Sjømannskirken ble bygd rett utenfor byen. Nærmeste nabo til Sjømannskirken er det anerkjente rehabiliterings- og rekreasjonsstedet Solgården.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter