Ikke all mat må i kjøleskapet

Publisert

Det er ikke all mat som trives best i kalde temperaturer, men mange har allikevel en lei tendens til å kjøle ned mer enn nødvendig. Den spanske bloggeren Vicent Pla har tent på alle plugger etter at hans venninne la posene med ukokt ris i kjøleskapets nederste skuff.

Nederste skuff er også der mange har en uvane å legge frukt og grønnsaker. Helt uavhengig av om det er nødvendig eller ikke.
Mange ganger ødelegges matvarene i det kalde miljøet.

Viktig hovedregel

Det er ikke all mat som trives best i kalde temperaturer, men mange har allikevel en lei tendens til å kjøle ned mer enn nødvendig. Den spanske bloggeren Vicent Pla har tent på alle plugger etter at hans venninne la posene med ukokt ris i kjøleskapets nederste skuff.

Nederste skuff er også der mange har en uvane å legge frukt og grønnsaker. Helt uavhengig av om det er nødvendig eller ikke.
Mange ganger ødelegges matvarene i det kalde miljøet.

Viktig hovedregel
Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller på Klikk.no at deres anbefaling er at frukt og grønnsaker ikke skal oppbevares i kjøleskapet. Den hovedregelen gjelder for alle typer frukt og svært mange grønnsaker.
Vicent Pla sier at selv han er et offer for ”kjøleskapsfenomenet”. Desto mer man får trykket inn i kjøleskapet, desto bedre.
Han har observert oliven, frokostblanding, bønner, tørkede frukter, hermetikk, pasta i venner og familiens kjøleskap. Nok er nok.

Sommerfrukt trenger ikke kulde
I en gastronomisk verden ville noen av disse feilplasseringene blitt sett på som en synd verre enn å banne i kirken. Det klassiske eksempelet er tomaten som rett og slett blir ødelagt av kjøleskapskulden. 
Matforskeren Harold McGee har derimot et tips. Tomaten bør ligge romtemperert, men dersom man allerede har begått ”synden” ved å legge den i kjøleskapet, kan man ta den ut et en dag i forveien før den skal spises. Den vil på denne måten gjenoppta en del av smaken.
Andre frukter og grønnsaker lider ikke like mye som tomaten i kjøleskapet, men den generelle regelen er at sommerfrukter som fersken, melon, nektarin, aubergine, gresskar og paprika ikke har det greit i et vintermiljø som kjøleskapet tilbyr.
Både smak og tekstur forringes i en temperatur under 10 grader.
Andre frukter som ikke liker kjøleskapet er de tropiske fruktene.
Avokado er en frukt som vil forbli steinhard dersom den legges i kjøleskapet når den fremdeles er litt umoden. Det beste stedet er en frisk og mørk plass.
Det samme gjelder ananas og banan.
McGee skriver at lave temperaturer hindrer enzymene som gjør at de modner. Ananasen skifter tekstur i kjøleskapet, og bananen blir stygg i skallet.

Et gastronomisk drap
Det finnes flere ting som burde legges utenfor kjøleskapet. Poteter, løk og hvitløk. I kjøleskapet vil stivelsen i poteten omgjøres til sukker grunnet kulden og smaken forandres.
Trikset er alltid å oppbevare de tørt og mørkt.
En feil som mange gjør er å legge bakervarer i kjøleskapet, her blir de fort både tørre og gamle.
Bakervarer må ligge i romtemperatur eller fryses for at de skal holdes fersk.
Tørre oster trenger man heller ikke å legge i kjøleskapet dersom de blir spist innen rimelig tid. Den beste måten for å bevare smaken er å pakke osten inn i et papir og legge den på en frisk og mørk plass.
Det sies at å spise en ost som nettopp er tatt ut av kjøleskapet er en like stor synd som å spise en kjøleskapstomat. Matkjennere kaller dette et gastronomisk drap.

Ødelegger eksklusiv mat
Sjokolade er en annen vare vi har en lei tendens til å legge i kjøleskapet. Med mindre sjokoladen har fyll som må holdes kaldt, eller at det er veldig varmt, er det ingen grunn til at den bør ligge i kjøleskapet. Dersom de blir liggende en stund i kjøleskapet vil de få ett hvitt lag på toppen som vitner om aldring. Det betyr at både tekstur og smak er forringet.
Kaffe har heller ingenting å gjøre i kjøleskapet. Og dersom du kjøper den spanske delikatessen Jamon Iberico, kan du være sikker på å ødelegge eksklusiviteten ved å legge den i kjøleskapet.

Går dårlig sammen
Det er også enkelte matprodukter som ikke bør ligge ved siden av hverandre.
Agurk og tomat bør ikke ligge sammen. Tomatens modningsprosess vil gå fortere, og holdbarheten blir kort.
Bananer og epler bør heller ikke ligge sammen. Synderen er eplene som generelt burde holdes unna annen frukt, grønnsaker og bær. Dette er fordi eplene skiller ut etylengass som gjør at det som ligger rundt modner raskere og får forkortet levetid.

Eksempler på hva som ikke skal i kjøleskapet
Brød
Kjeks
Knekkebrød
Epler
Plommer
Pærer
melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Squash

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter