Den bevæpnede baskiske seperatistorganisasjonen ETA sier i en ny video, gitt til BBC, at de legger ned sine våpen. I videoen hevder de hettekledde ETA representantene at dette er for "å sette i gang en demokratisk prosess".
I videoen sitter tre hettekledde personer og kvinnen i midten leser opp en ferdigskrevet uttalelse som forsvarer ETA’s voldelige aktiviteter. Mot slutten av uttalelsen sier kvinnen at ETA bekrefter sin forpliktelse til å nå sine mål med fredelige og demokratiske metoder.
Det er ikke første gangen ETA erklærer våpenhvile. Statsminister Zapateros regjering førte i 2006 svært kontroversielle samtaler med ETA etter at i de i mars samme året hadde erklært at de nå hadde lagt ned sine våpen. Forhandlingene og våpenhvilen tok brått slutt da gruppen plasserte en bombe på Barajas flyplass i Madrid. To ble drept av bomben som ble detonert på parkeringsplassen utenfor den ene terminalbygningen.
Etter den hendelsen har regjeringen nektet noen form for samtaler med ETA inntil de for godt legger fra seg sine våpen og avstår fra bruk av vold. Det har også blitt langt mindre spillerom for de mer moderate kreftene i Baskerland som har ønsket løsrivelse fra den spanske staten.
I årene etter Madrid-bomben og frem til i dag har spanske myndigheter i samarbeide med fransk politi arrestert ett stort antall ETA medlemmer, inkludert deres antatte toppledere, noe som utvilsomt har svekket organisasjonen betydelig. Det har også vært en vesentlig debatt blant baskiske nasjonalister om i hvilken retning man kan arbeide for å nå sine mål, en prosess man ikke tidligere har sett på dette nivå.
ETA, og det som er igjen av organisasjonen, regnes for å være under sterkt press for å legge ned sine våpen fra flere kanter. Samtidig er det kommentatorer som mener dette siste trekket fra ETA er ett forsøk på å fordekke sin svake tilstand ved å tilsynelatende skulle ønske fred.
ETA ble opprettet i 1959 og mer enn 820 mennesker har blitt drept av organisasjonen i tillegg til utallige kidnappinger og bombeattentater.