Griseoppdrettere i Estremadura, Andalucía, Castilla y León og Castlla La-Mancha forlanger at kontrollsystemet – Norma de Calidad – endres og at det innføres en nasjonal standard med et eget sertifiseringssystem for denne typen "luksusgris". Iberico omsettes for lang høyere kilopris enn de fleste andre typer spansk svin.
Griseoppdrettere i Estremadura, Andalucía, Castilla y León og Castlla La-Mancha forlanger at kontrollsystemet – Norma de Calidad – endres og at det innføres en nasjonal standard med et eget sertifiseringssystem for denne typen "luksusgris". Iberico omsettes for lang høyere kilopris enn de fleste andre typer spansk svin. En av de mest eksklusive spanske skinkene fremstilles av nettopp "Cerdo Iberico".
Utgangspunktet for debatten er at griseoppdretterne mener kvalitetsnormen når det gjelder hva som skal kunne kalles Cerdo Iberico er misvisende. Regjeringen har overlatt kontrollen til privateide selskaper som først og fremst er ute etter økonomisk gevinst.
La Norma de Calidad, som ble innført i 2002 og modifisert i 2007, skulle i teorien beskytte rasen Cerdo Iberico. Den ble av mange sett på som en redning for en bransje som var rammet av lavere utsalgspriser og høyere forkostnader.
Ifølge griseoppdretterne har imidlertid kvalitetsnormen hatt stikk motsatt effekt. Dette fordi den tillater at griser som er oppdrettet på halvparten av tiden, som aldri har vært frittgående og som bare har 50 % ibericoblod, blir solgt som ibericogris.
Griseoppdretterne mener dette er å føre forbrukerne bak lyset. Dessuten hevder de at de som driver med tradisjonell ibericooppdrett aldri vil kunne konkurrere prismessig mot en slik type hurtigoppdrett.
Leder for griseoppdretterforeningen i Estremadura, Javier Solano, sier at det ikke burde være noe problem å innføre et system som fungerer. Han er imidlertid fortvilt over dagens situasjon, hvor han mener at en gris oppvokst i et industrilokale i Murcia blir satt i samme klasse som en gris oppvokst på landet i Estremadura.