Over 23 millioner norske kroner er brukt på prosjektet hvor det første spadetaket ennå ikke er tatt. Over ti millioner har blitt betalt ut til Oslo kommunes advokater og «rådgivere».
Rødts bystyrerepresentant og førstekandidat i Oslo til stortingsvalget 2009, Erling Folkvord, har vært på Costa Blanca for å granske de skandaløse forholdene rundt Oslo kommunes sykehjemsprosjekt på Monte Molar i Altea.
– Det verste er at skandalens hovedansvarlige, Frp-byråd Sylvi Listhaug, stadig holder tilbake informasjon og forsøker å skjule sannheten om fadesen, sier Erling Folkvord.
Millioner på avveie
Folkvord har møtt lokalkjente nordmenn for å både innhente informasjon om prosjektet, samtidig har Folkvord presentert tall som har satt sinnene i kok blant nordmenn på Costa Blanca. Totalt har Oslo kommunes totale prosjektkostnader til nå vært 23.519.643,- NOK. Over ti millioner er brukt til å kjøpe «konsulenttjenester». Den største utbetalingen på 5.664.273 NOK har blitt gjort til «prosjektledere» i Spania allerede lenge før det var noen som helst konkret byggeprosjekt å lede. Foretaket, Axla Consulting S.L, som skal ha fakturert Oslo kommune har det ikke lykkes for Spaniaposten å finne registert i det spanske foretaksregisteret. Selskapet Oslo kommune valgte som utbygger, Covalencia S.A., ble oppløst i 2006 ifølge en utskrift fra det spanske foretaksregisteret. Altså lenge før Oslo kommune gjorde en avtale med det samme selskapet.
Over 30% betalt ut i «kommisjon» for tomtekjøp
I tillegg viser dokumenter Erling Folkvord har fått fra Oslo kommune at det har blitt avkrevd over 30% av tomtens kjøpesum som «kommisjon» til en advokat i Spania, penger kommunen har utbetalt til tross for at det i Spania er selger som normalt betaler kommisjon på salg av eiendom, ikke kjøper. I Altea er vanlig kommisjon ved salg av tomter og brukte boliger 5%.
Oslo kommunes advokat Carmen Sanz har fakturert 1.893.925 NOK frem til 30.06.2009.
Skeptisk tidlig i prosessen
Rødt var blant partiene som stemte nei til prosjektet da saken ble vedtatt i Oslo bystyre i august 2006.
– Det virket umiddelbart som det var ugler i mosen. Prosjektet ble behandlet i et ekstraordinært møte i finanskomiteen bare noen timer før det skulle opp i bystyret. Vi som ikke er medlemmer av finanskomiteen måtte ta matpausen under bystyremøtet til hjelp for å sette oss inn i prosjektet. Det jeg først og fremst reagerte på var betingelsene fra husbanken når det gjaldt lån til prosjektet. En av premissene var at bygget skulle stå ferdig innen utgangen av 2007. Kommune hadde altså bare 16 måneder på seg til å ordne med alle nødvendige tillatelser og ferdigstille byggeprosessen.
Erfaringsmessig er det alt for kort tid, sier Erling Folkvord til Spaniaposten.
Allerede siden dag én har Folkvord vært skeptisk til prosjektet som til nå har kostet kommunen 23 millioner uten at det en gang foreligger en byggetillatelse for å igangsette byggeprosessen. Tomten kostet i utgangspunktet rundt 3,3 millioner norske kroner. Folkvord ønsker å vite hvor det har blitt av de resterende millionene.
– Jeg spurte skandalens hovedansvarlige, Frps Sylvia Listhaug, om hvordan de 23 millionene har blitt brukt, uten at jeg har fått noe konkret svar. Derfor valgte jeg å reise ned for å undersøke på egenhånd. I dag har jeg blant annet snakket med ordføreren i Altea, Andrés Ripoll, han er ikke enig i måten Oslo Kommunes spanske advokat, Carmen Sanz, har fremstilt saken på, forteller Folkvord.
PP politikere og advokat på «Smøretur»
Rett etter at kjøpekontrakten ble underskrevet i januar 2006, blir Alteas daværende ordfører Miguel Ortiz PP og to partikolleger invitert på studietur til Norge. Advokat Carmen Sanz er også med i reisefølget. Folkvord har kvitteringen fra oppholdet på hotell Continental i Oslo. Inkludert en middag i eksklusive Annen Etage er regningen pålydende nesten 50.000 norske kroner. I tillegg inviterte Listhaug til middag på ikke mindre eksklusive Statholdergaarden. Regningen derfra har imidlertid Folkvord ikke fått se, ei heller andre kostnader tilknyttet besøket fra Altea.
– Det virker på meg som det hele var det vi kaller en smøretur. Ekstra rart er det at prosjektets advokat var med på turen. Sløsing med penger har det for øvrig vært hele veien, men da jeg spør hvor mange delegasjoner som har vært på hvor mange Spaniaturer i sakens anledning, får jeg ikke noe ordentlig svar. Foreløpig uoffisielle beregninger viser at Omsorgsbygg har brukt rundt 10,5 millioner på konsulære tjenester. Det er tre ganger mer enn det tomten kostet. Dessuten har det vært brukt minst 800.000 norske kroner på reisevirksomhet.
Useriøst
Ifølge rødts førstekandidat, fremstår prosjektet på Monte Molar i Altea som mer og mer useriøst etter hvert som nye fakta kommer på bordet. For det første mener han at det burde vært satset på lokale spanske krefter istedenfor norske, når det gjelder byggeprosessen og prosjekteringen. For det andre er det tegn på dårlig vurderingsevne at man kjøper en tomt som er klassifisert som naturområde og deretter stoler på en muntlig forsikring om at den vil bli omregulert og byggeklar.
– Hvorfor kunne de ikke overlatt det hele til et spansk selskap med skikkelige kontrakter og låste priser, slik at man visste hva man hadde å forholde seg til. Da ville garantert ikke alt dette rotet oppstått. Skulle det skjedd likevel, hadde det kostet det spanske selskapet penger, og ikke norske skattebetalere. Dessuten burde man satset på en tomt som var byggeklar i utgangspunktet, avslutter Folkvord.
– Et annet ankepunkt er beliggenheten. Et ukjent antall politikere og byråkrater har vært på et ukjent antall turer ned hit. Enda er det ingen som har reagert på beliggenheten opp på en kolle langt utenfor Altea sentrum. De som skal være pasienter der oppe på sykehjemmet må være bra rehabilitert før de kan begynne på sin rehabilitering i Spania. Et alternativ er eventuelt motoriserte rullatorer, sier Folkvord, som understreker at Rødt ikke har noe i mot norske sykehjemsplasser utenfor Norges grenser, til tross for at de ikke har det på sin politiske agenda.
– Jeg kan ikke se at det er noe i veien med sykehjemsplasser i utlandet, men da må det være skikkelig gjennomført og seriøst. Det kan man ikke akkurat si om prosjektet til Oslo Kommune, sier Folkvord til Spaniaposten, før han haster videre til Albir, hvor han og PSOE medlem i Altea, Jon Rud, har invitert til folkemøte for å redegjøre rundt sykehjemsskandalen.
Oslo kommune anmelder utbygger i korrupsjonsak
Kaller beskyldningene fra Oslo kommune “en skandale”
Rådhuset kritiserer Oslo kommunes advokat Carmen Sanz
Østfold-ordførere på nok en «sydentur»
Kommentar: Nesten flaut å være norsk i Altea…
Kommentar: Farse om Oslo kommunes planlagte sykehjem i Altea