Reduserer arbeidsuken med 2,5 timer

Publisert

Tirsdag godkjente den spanske regjeringen en plan om å redusere standard arbeidsuke for millioner av ansatte med 2,5 timer, slik at den kommer ned i 37,5 timer. Selv om beslutningen anses som et positivt skritt, må den imidlertid fortsatt godkjennes av parlamentet før den kan tre i kraft.

Spanias koalisjonsregjering, som består av sosialistpartiet (PSOE) og venstreorienterte Sumar-gruppen, presser på for å få til denne endringen i en av de raskest voksende økonomiene i den industrialiserte verden. Forslaget forventes imidlertid å møte betydelige utfordringer i parlamentet, i tillegg til motstand fra næringslivsledere som hevder at det kan hindre økonomisk vekst.

Som en del av koalisjonsavtalen med Sumar for 2023 lovet regjeringspartiet PSOE, med statsminister Pedro Sánchez i spissen, å redusere den kontraktsfestede fulltidsarbeidsuken fra 40 timer til 37,5 timer uten å redusere lønningene. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre denne endringen innen utgangen av 2025.

Denne lenge omdiskuterte reformen, som det har tatt over ett år å forhandle om, vil berøre rundt 12 millioner arbeidstakere, særlig i bransjer som detaljhandel, hotell- og restaurantbransjen og landbruket. Ansatte i offentlig sektor og i mange store selskaper opererer imidlertid allerede med 37,5 timers arbeidsuke.

Arbeidsminister Yolanda Díaz (bildet) understreket at tiltaket vil «modernisere Spania» og øke produktiviteten – en langvarig svakhet i en økonomi som vokste med 3,2 % i fjor, noe som er bedre enn i mange andre europeiske land. Hun uttalte at målet er å «jobbe effektivt» og samtidig gi arbeidstakerne en fornyet følelse av optimisme.

Díaz’ uttalelser kom under en pressekonferanse i etterkant av regjeringsmøtet. Avtalen bygger på en avtale som ble inngått i fjor med Spanias to største fagforeninger (CCOO og UGT). Næringslivsorganisasjonene forlot imidlertid forhandlingene etter 11 måneder, og uttrykte bekymring over de potensielle økonomiske konsekvensene.

Arbeidsledigheten økte noe i januar, og arbeidsgiverne er bekymret for at det spanske arbeidsmarkedet viser tegn på sårbarhet, og de frykter at reformen kan påvirke enkelte bransjer negativt.

I tillegg står regjeringen fortsatt overfor utfordringen med å sikre nok parlamentarisk støtte til å få tiltaket vedtatt. Dette kan bli spesielt vanskelig med tanke på motstanden fra det sentrale næringslivs- og uavhengighetspartiet i Catalonia, Junts per Catalunya (JxCat).

Foreløpig er den kortere arbeidsuken ikke trådt i kraft. Den vil først bli offisiell når den blir publisert i Spanias offisielle statstidende (BOE).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter