Statsministeren vil øke skatt på eiendom for utlendinger kraftig

Publisert

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier han vil fremme et forslag for senatet hvor «det strammes betydelig inn» med tanke på kjøp av bolig i Spania av borgere fra utenfor EU. Målet er å presse prisene på bolig ned og antallet tilgjengelige boliger opp, slik at yngre spanjoler med svak økonomi skal kunne kjøpe sin egen bolig eller leie til lavere priser enn i dag.

Mandagens kunngjøring var en del av en 12-punktsplan som skal starte i 2026 for å fremme offentlig boligbygging. Sanchez sa at det var «et overskudd av Airbnb og mangel på boliger».

«Vår forpliktelse er å prioritere bruk av boliger fremfor turistbruk, og vi vil gjøre en endring slik at turistleiligheter blir beskattet som en virksomhet, noe som betyr at de må betale som hoteller», uttalte han.

Sanchez fortsatte: «Vi kommer også til å begrense kjøp av boliger av utlendinger som ikke er bosatt i EU, og som kjøper rundt 27 000 boliger årlig i Spania, hovedsakelig for spekulasjon.»

Må betale skatt av hele boligens verdi

Regjeringen vil øke eiendoms-skatten som skal betales av ikke-EU-innbyggere som ikke bor i Spania. Dette skal gjøres med å øke skatte-verdien på eiendommene. Så man betaler skatt av hele boligens verdi, uten reduksjon. Dette kommer etter at det «gylne visumet» – oppholdstillatelsen for utlendinger som kjøper hus i Spania for mer enn 500 000 euro – ble avskaffet i april.

Mer kontroll av turist-utleie

For å bekjempe svindel planlegger regjeringen også å stramme inn reguleringen av sesongutleie. Det vil bli opprettet et fond der Spanias 17 regioner og kommunene kan søke om penger for å øke inspeksjonene av turisteiendommer for å sikre at de er lisensierte.

Sanchez har også foreslått at eiere av tomme boliger skal få 100% fritak for inntektsskatt, slik at de kan få dem fylt opp med leietakere.

Dagens bistandsprogrammer vil bli utvidet med fokus på eldre, unge, funksjonshemmede og de som bor i fattige områder. Et av regjeringens mål er å øke antallet rimelige boliger i Spania. Sanchez beskrev boligproblemet som «en av de største utfordringene» i Vesten.

«De gjennomsnittlige boligprisene i Europa har steget med 48 % i løpet av det siste tiåret, og det er uutholdelig,» sa han.

«Bolig har blitt det største problemet for middelklassen og arbeiderklassen i Spania og i Europa,» la han til.

Gjelder dette også nordmenn?

Forslaget fra statsministeren mangler en rekke detaljer så det er usikkert om dette også vil ramme nordmenn. Men Norge har tidligere nytt godt av at EØS-avtalen i stor grad gir nordmenn samme rettigheter i Spania som fulle EU-borgere.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter