Derfor vokser Spanias økonomi raskere enn andre i EU

Publisert

Den spanske økonomien har vist robust vekst de siste årene, selv om ekspertene stiller spørsmål ved hvor lenge den vil vare. Spanias økonomi vokste med 3,4 % på årsbasis i perioden fra juli til september, ifølge nye tall fra Eurostat som ble offentliggjort onsdag.

Dette tallet ligger over veksten i andre land, med et gjennomsnitt på 0,9 % i eurosonen.

En av årsakene til den bratte økningen i BNP er at Spania ble uforholdsmessig hardt rammet av pandemien. Delvis på grunn av landets avhengighet av turisme, tok det lengre tid for den spanske økonomien å komme seg etter sjokket.

Likevel er Spania nå inne i en raskere vekstbane enn gjennomsnittet fra 2013 til 2019 – noe som betyr at dette ikke er hele historien.

Turisme og annen eksport

Ifølge ferske data fra Spanias Instituto Nacional de Estadística mottok landet 9,6 millioner internasjonale turister i september. Det er en økning på 9,1 % sammenlignet med samme periode året før.

Når man ser på forbruket til de internasjonale besøkende, steg dette til 12,62 millioner, en økning på 12,7 % fra året før.

«Selv om turismen forventes å holde seg sterk, kan veksttakten avta etter hvert som den første bølgen av reiser etter pandemien avtar», sier professor Ruben Dewitte, økonom i ING.

«Det er lite sannsynlig at veksten vil fortsette i samme tempo, og det er allerede spenninger i forhold til lokalbefolkningen», legger han til.

I Spania har det vært flere protester mot masseturismen, der innbyggerne har gitt uttrykk for sitt sinne over stigende husleier, usikre jobber og andre negative konsekvenser av næringen.

Når man skal forklare hvorfor Spania går bedre enn andre land, er det derfor viktig å huske på denne baseeffekten. Gjenopphentingen virker ofte dramatisk når den sammenlignes med et uvanlig lavt utgangspunkt.

Miguel Cardoso-Lecourtois, sjeføkonom ved BBVA Research, sier til Euronews at han også forventer en «avmatning» når det gjelder spansk vekst.

«Bidraget fra den eksterne etterspørselen vil trolig bli negativt neste år på grunn av begrensninger i ekspansjonen i eksporten av turisttjenester og overgangen til en vekstmodell med høyere forbruk av importerte varer», forklarte han.

Cardoso-Lecourtois la til at Spanias eksport kanskje ikke vil dra så stor nytte av oppgangen i eurosonen som forventet.

Han la skylden for dette på flaskehalser i landet som rammer områder som bil-, legemiddel- og klesindustrien.

Disse kan «lide under usikkerhet knyttet til regelverk, konsekvensene av høy vekst under pandemien og endringer i preferanser», forklarte han.

Svingninger i etterspørselen kan ha en negativ innvirkning på en sektor, ettersom det kan føre til over- eller underkapasitet, i tillegg til at det kan føre til økte lønnskostnader.

Innvandring

Spanias sterke eksporttall, sammen med et robust forbruk, har kun vært mulig takket være et sunt arbeidsmarked.

I tredje kvartal i år falt arbeidsledigheten i landet til 11,21 %, det laveste nivået siden finanskrisen i 2008.

Tilgangen på tilgjengelig arbeidskraft, hovedsakelig takket være innvandring, har gjort det mulig for spanske bedrifter å øke produksjonen uten å belaste budsjettene i altfor stor grad.

«Den utenlandsfødte aktive befolkningen vokste med 9,1 % på årsbasis i forrige kvartal, sammenlignet med en vekst i den innfødte befolkningen på 0,6 %», sier professor Ruben Dewitte.

Han legger til: «Selv om dette kan bidra til økonomisk ekspansjon, understreker den stagnerende produktiviteten per heltidsekvivalent også behovet for en politikk som sikrer at disse arbeidstakerne integreres i økonomien på en produktiv måte for å stimulere den økonomiske veksten ytterligere.»

Ángel Talavera, leder for Europa-økonomi ved Oxford Economics, sa også til Euronews at selv om «den kraftige migrasjonsøkningen» har bidratt til å øke Spanias vekst, må man skille mellom samlet BNP og BNP per innbygger.

Selv om den spanske befolkningen vokser, øker ikke den gjennomsnittlige økonomiske produksjonen per person like dramatisk som den nasjonale produksjonen.

«Spanjolene har sett en mye mindre forbedring enn i de aggregerte tallene, noe som bidrar til å forklare hvorfor det fortsatt er en viss misnøye til tross for de sterke økonomiske tallene», sier Talavera.

Offentlige utgifter

Statlige investeringer er også en av faktorene bak Spanias veksttrender den siste tiden.

Landet står blant annet til å motta 163 milliarder euro gjennom EUs Next Generation EU-fond, som er opprettet for å støtte landene i deres gjenoppbygging etter pandemien.

I slutten av oktober hadde Spania mottatt 48,3 milliarder euro av dette.

«Den langsiktige effekten av NGEU-finansieringen vil avhenge av dens evne til å stimulere til langsiktige investeringer og produktivitetsvekst, og dermed av hvor sterk multiplikatoren er», sier professor Ruben Dewitte.

Juan Carlos Martínez Lázaro, professor i økonomi ved IE-universitetet, sier til Euronews at «forbruket bør forbli robust» i Spania, «spesielt nå som inflasjonen allerede er under 2 %».

«Endringen i ECBs pengepolitikk vil øke forbruket og forhåpentligvis også investeringene», forklarte han, og trakk frem private investeringer som et område som kan forbedres.

Professor Evi Pappa fra Universidad Carlos III Madrid uttrykte også forsiktig optimisme.

«I teorien kan gjeldsgraden stabilisere seg på lang sikt hvis Spanias BNP-vekst holder seg sterk, ettersom en økende produksjon vil bidra til å håndtere den eksisterende gjeldsbyrden.»

«Spanias evne til å opprettholde produksjonsveksten avhenger imidlertid av produktivitetsfremmende investeringer og strukturreformer», presiserer hun.

Pappa understreket at det må skilles mellom kortsiktige vekstboostere og langsiktige gevinster, som avhenger av produktivitet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter