Unikt arkeologisk i Ronda er oversett

Publisert

Pilar Corrales, professor ved Universitetet i Malaga (UMA) og en av de viktigste forskerne ved det arkeologiske funnstedet Acinipo, som ligger rundt 20 kilometer fra Ronda i La Vieja-området, oppfordret nylig myndighetene til å investere mer i dette stedet for å øke dets verdi, og insisterte på at det har potensial til å avdekke flere skatter. «Acinipo er kjent av svært få mennesker, i motsetning til andre steder som Italica», sa hun, og la til at »ulike forskere har fremhevet potensialet. Det er uforståelig at det ikke investeres i Acinipo, som er et sted som er beskyttet av myndighetene.»

Bare 1 % av området som inneholder «et av de største romerske teatrene i verden», er utgravd til dags dato.

Corrales understreket at Acinipo har et av de «største romerske teatrene i verden, og det har blitt gjort spesifikke inngrep, men det er dårlig formidlet, det har ikke noe mottakssenter for besøkende…. Det er mye arbeid som må gjøres.» Det siste tiltaket som ble gjort, var å utbedre teaterets hvelv for å stoppe skadene forårsaket av regnvann.

Corrales arbeider for tiden med en studie som skal kaste lys over Acinipos opprinnelse, vekst og nedleggelse ved hjelp av moderne teknologi.
De siste årene har det vært flere som har påpekt at stedet har blitt forsømt, og at det er nødvendig å styrke dets verdi som en av Rondas viktigste turistattraksjoner. Byens ordfører, María de la Paz Fernández, har uttalt at «det er nødvendig med en trinnvis plan for å finne ut hva som ligger under jorden».

Acinipo har elementer fra det tredje årtusen f.Kr. til slutten av romertiden, og noen av dem er fra Nasrid-perioden. Området er 32 hektar stort, og bare 1 % av det er utgravd. I romertiden ble det preget egne mynter, og byen hadde stor innflytelse i Romerriket, noe som er grunnen til at den delen av det romerske teateret som er synlig i dag, har vært oppført som et historisk-kunstnerisk monument siden 1931. Tidens tann, regnet og tilstedeværelsen av husdyr har blant annet ført til at et lararium eller husalter nesten har forsvunnet. Også tidligere ble det ofte plyndret mynter og andre gjenstander av verdi fra stedet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter