Flere av de midlertidige momsreduksjonene på basisvarer som regjeringen har innført for å motvirke inflasjonen, begynte å fases ut 1. oktober. Dette til tross for at produkter som olivenolje fortsatt opplever prisøkninger.
Olivenolje er et av produktene som har steget mest i pris det siste året. Ifølge konsumprisindeksen steg prisen på olivenolje med 25,1 prosent i august, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt har prisen på olivenolje økt med 170,5 prosent siden januar 2021, selv om hovedårsaken i dette tilfellet ikke er internasjonal uro, men de siste årenes hetebølger som har vanskeliggjort olivenhøsten.
Regjeringens beslutning om å fjerne momsen på basismatvarer som brød, egg, grønnsaker, frukt og olivenolje opphørte 1. oktober. Frem til 31. desember vil disse varene nå ha en momssats på 2 %. Momsen på utvalgte basisvarer ble avskaffet som et svar på de økonomiske konsekvensene av konfliktene i Ukraina og Midtøsten, men anses av eksperter for å være utilstrekkelig i en økonomi som fortsatt er preget av inflasjon, skriver avisen El País.
Forbrukerorganisasjonen Facua har kritisert momskuttet som «ineffektivt og utilstrekkelig», ettersom de reelle priskuttene var små og de store distributørene benyttet anledningen til å øke marginene sine. Fra 1. oktober og ut året vil momssatsen på olivenolje være 2 %, med en intensjon om å gå tilbake til den såkalte superreduserte momssatsen på 4 % innen utgangen av året. Tidligere var momsen på flere av produktene på 10 %, som er den vanlige momssatsen på matvarer.
Pasta og frøoljer har også hatt midlertidige momsreduksjoner, og frem til 30. september var momsen 5 %. Fra 1. oktober ble momsen på disse varene økt til 7,5 %, i tråd med EUs anbefalinger for utfasing av krisetiltak.
Eksperter sier at selv om inflasjonen er på vei ned, vil husholdningene nå merke prisøkningen som følge av momsøkningen. Samtidig ber forbrukerorganisasjoner myndighetene om å innføre strengere kontroller for å sikre at reglene for prisøkninger overholdes.