Benidorm-korsets utrolige historie

Publisert

Benidorm-korset har ruvet over byen i mer enn seks tiår, og ruver imponerende over byens silhuett. Det 14 meter høye og 7 meter brede monumentet er et av de mest fotograferte stedene i Costa Blancas turisthovedstad

Korset ble reist like før nyttår 1962 med en høytidelig prosesjon der de bar korset på sine skuldre fra sentrum til toppen av Serra Gelada.

Denne botshandlingen skulle ikke bare rense byen for de antatte syndene som turistene brakte med seg, men også beskytte den kristne moralen som var blitt utfordret av de liberale skikkene til de europeiske gjestene.

Det som begynte som et religiøst symbol med et klart formål, endte opp med å bli et turistsymbol som den dag i dag fortsetter å tiltrekke seg tusenvis av besøkende.

Benidorm-turistenes «synder» som truet den kristne moralen

På 1960-tallet ble Benidorm-korset installert på toppen av Serra Gelada som en del av en religiøs misjon, med den hensikt å rense byen for de «syndene» som europeiske turister angivelig brakte med seg. Byen, som på den tiden begynte å tiltrekke seg feriegjester fra hele Europa, ble av datidens mer konservative kretser sett på som et sted for umoral, der utlendingenes avslappede skikker, spesielt bruk av bikini, kolliderte med Francoregimets moralnormer.

Fremveksten av turismen i Benidorm på midten av 1950-tallet var et fenomen som forandret byen fullstendig. Det som hadde vært en liten fiskerlandsby, ble raskt et yndet reisemål for tusenvis av europeere som kom på jakt etter sol og strand. Denne «turistboomen » var mulig takket være visjonen til borgermester Pedro Zaragoza, som bidro til å markedsføre byen internasjonalt og skape infrastruktur for å ta imot turister.

Legenden om borgermesteren på vespa og bikinimyten

I årenes løp har mange historier og legender omgitt Pedro Zaragoza, en av Benidorms mest berømte og elskede ordførere. Blant dem er den berømte anekdoten om at ordføreren skal ha kjørt på sin Vespa til palasset El Pardo for å be general Franco om å godkjenne bikinien, og på den måten unngå bannlysning fra biskopen i Valencia. Ifølge historikeren Francisco Amillo er disse historiene imidlertid ikke annet enn fabler som Zaragoza fant opp i ettertid for å bygge opp under legenden sin. Det finnes ingen opptegnelser eller bevis i rådhuset som kan bevise at disse hendelsene faktisk har funnet sted.

Det som er dokumentert, er krangelen som fant sted sommeren 1959, da Judith Marjorie Roberts, en 21 år gammel britisk turist, ble advart av en politimann fra Madrid fordi hun hadde bikini på seg på stranden i Benidorm. Hendelsen eskalerte da krangelen flyttet seg til baren Tugart, der den unge kvinnen slo politimannen, noe som resulterte i en anmeldelse for vold mot myndighetsperson og en bot på 10 000 pesetas. Saken gikk til retten, og den britiske konsulen grep inn og beskrev sanksjonen som «uforholdsmessig». Zaragoza lovet konsulen at han ville be om maksimal mildhet for den unge kvinnen, men overfor den sivile guvernøren og Orihuela-Alicante-bispedømmet ba han om en eksemplarisk straff. Til slutt reduserte provinsdomstolen boten til 4000 pesetas.


Bispedømmet mot Benidorm: med kirken har vi fått et sammenstøt

Denne krangelen skapte ikke bare spenninger mellom turistene og myndighetene, men også mellom ordføreren og kirken. Biskop Pablo Barrachina var raskt ute med å bebreide Zaragoza for umoralen som, ifølge prestene som ble sendt som forsterkninger i løpet av sommeren, de observerte på strendene i Benidorm. I et brev beklaget Barrachina «umoral som er blitt til kollektiv synd», og kritiserte i harde ordelag den tillatte bruken av bikinier. For biskopen og datidens moralforkjempere var bikinien bare en liten del av problemet. Den hardeste kritikken gikk ut på at Benidorm var blitt en «lupanar av europeiske homoseksuelle som fordervet ungdommen ‘ og et sted der ’eldre kvinner forførte unge jenter», i en kontekst av «uanstendige» og «danteske» scener på strendene. Og det var fortsatt ingen Benidorm Fest, de ville utdrikningslagene som ble holdt i byen, eller de store musikkfestivalene. Hadde biskopen forutseelsesevner som søster Ursula Micaela, den ukorrumperte nonnen fra Alicante?

Den dagen Benidorm nesten ble «helvete».

Midt i denne spenningen gikk biskopen av Orihuela-Alicante så langt at han truet Pedro Zaragoza med et drastisk tiltak: å sette opp et banner ved inngangen til byen som advarte turistene om at de var på vei inn i «HELVETE». På den måten, med store bokstaver. Denne gesten ville ha vært et dødelig slag mot byens image, men Zaragoza, som alltid har vært dyktig til å håndtere forholdet mellom kirken og turismen, klarte å finne en løsning som tilfredsstilte begge parter.

Til slutt ble det bestemt at den beste måten å minne turistene om å oppføre seg sømmelig på, var å plassere et stort kors på Serra Gelada, som vokter over byen ovenfra. Dette korset, laget av trebjelkene fra en lyktestolpe, ble symbolet på «frelse». Det ble satt opp som en påminnelse om at «Gud holdt øye med dem», til tross for den friheten turistene kunne oppleve på Benidorms strender.

Benidorm-korset: et symbol på botferdighet og lokal stolthet

Rejsingen av Benidorm-korset var ingen vanlig begivenhet. I den siste uken av 1961 deltok byens innbyggere i en høytidelig prosesjon der de bar korset på sine skuldre fra sentrum til toppen av Serra Gelada. Denne botshandlingen skulle ikke bare rense byen for de antatte syndene som turistene brakte med seg, men også beskytte den kristne moralen som var blitt utfordret av de liberale skikkene til de europeiske gjestene.

Fra det øyeblikket etablerte korset seg som et imponerende symbol, synlig fra nesten alle steder i byen. For innbyggerne i Benidorm representerte det en forpliktelse til kristen moral og kristne tradisjoner, men med tiden ble denne betydningen forandret.

Fra tro til turisme: Benidorms kors erobrer Instagram

Med årene mistet Benidorm-korset sin opprinnelige religiøse betydning og ble i stedet konsolidert som en av byens turistattraksjoner. Det som en gang var en gest for å blidgjøre kirken og vise at Benidorms befolkning forble tro mot moralen, ble en magnet for de millioner av turister som besøker byen hvert år. I dag er det et av de mest fotograferte stedene i regionen.

Benidorm-korset, med sin imponerende tilstedeværelse på toppen av Serra Gelada, har blitt adoptert av nye generasjoner som et sted for visuell tilbedelse. Hundrevis av fotografier sirkulerer daglig på sosiale medier, spesielt på Instagram, og viser både korset og denspektakulære utsikten over byen og Middelhavet fra utsiktspunktet. Korset har blitt et av de mest ettertraktede stedene for influencere og reisende som ønsker å fange Benidorms ånd.

I dag er det få som husker den opprinnelige funksjonen til Benidorm-korset, men det er fortsatt et landemerke og et ideelt sted å ta bilder, spesielt om kvelden når korset er opplyst og byr på en spektakulær utsikt over byen. Monumentet har overlevd endringene, og selv om den opprinnelige versjonen ble ødelagt av en storm i 1975, ble korset erstattet av en mer robust struktur av betong og jern, som fortsatt dominerer landskapet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter