September betyr Mat-festivaler i Malaga hele måneden

Publisert

September er alltid full av smak i provinsen Malaga. Fra de første til de siste dagene finner det sted ulike festligheter, de fleste av dem tradisjonelle, som dreier seg om sesongens produkter, som muskatellrosiner, aloreña-oliven, ajoblanco og mandler. I løpet av de neste helgene vil byer som Manilva, Mollina, Almáchar, El Borge, Moclinejo og Rincón de la Victoria arrangere disse temafestivalene, der det blant annet vil være gratis smaksprøver, etterligninger av druetråkking og levende matlagingsdemonstrasjoner. Første halvdel av september blir spesielt intens.

Fra 3. til 8. september

Fiesta del Boquerón Victoriano

Det er lenge siden denne temafestivalen praktisk talt begrenset seg til å smake på stekte eller syltede ansjoser (boquerones) langs strandpromenaden i Rincón de la Victoria. De siste årene har festivalen utviklet seg, og nå arrangeres den på barer og restauranter i sentrum av byen. Arrangementet er nå en viktig kulinarisk festival og har blitt et klart referansepunkt for septembergastronomien i Andalucía. Det er et omfattende program med aktiviteter som kokkedemonstrasjoner, restaurantnettverk, Sabor a Málaga-markedet og selvfølgelig ansjossmakingen. Fiesta del Boquerón de Rincón de la Victoria vil bli promotert av en lang rekke kokkegrupper og gastronomiske organisasjoner fra provinsen Malaga og Andalucía.

Fra 6. til 8. september

Feria de la Vendimia de Mollina

Mollina, en by i Antequera-regionen, har tre prestisjefylte vingårder. I mange år har det vært arrangert en messe der med en makrosmaking av lokale viner. Det arrangeres også en parade med sykler dekorert med vinrelaterte motiver. Et annet av de unike elementene ved denne festivalen er at den er knyttet til litteratur, kunst og musikk, og at den har hatt kjente personligheter som talere under åpningen.

7. september

Fiesta del Ajoblanco de Almáchar

Datoen har vært uforandret siden starten. Den første lørdagen i september er en fast dato for et av de mest populære gastronomiske arrangementene i Andalucía. Denne fiestaen, som for lengst har passert et halvt århundre, ble en gang i tiden arrangert for å få bedre kontakt med kysten. Denne lørdagen, 7. september, vil det nok en gang bli skjenket tusenvis av glass ajoblanco, en oppskrift som historisk sett er knyttet til denne landsbyen i La Axarquía, gratis til de fremmøtte. Det er også en utmerket anledning til å smake på og kjøpe søt muskatelldrue, ettersom innhøstingen av denne druesorten er godt i gang.

8. september

Fiesta de Viñeros de Moclinejo

Mens Fiesta del Ajoblanco feires i Almáchar på lørdag, finner Fiesta de Viñeros sted like i nærheten, i Moclinejo, dagen etter. I denne landsbyen i La Axarquía, den andre søndagen i september, er det en spesiell hyllest til vinbøndene, det vil si til dem som jobber hardt hver høst for å høste den delikate og aromatiske muskatelldruen, enten for å spise den som frukt, tørke den i solen og gjøre den om til rosiner eller for å lage utmerkede viner. Sammen med Almáchar og El Borge utgjør Moclinejo den såkalte Corazón Moscatel.

    Fra 13. til 15. september


    Feria de la Aceituna de Alozaina

    Innhøsting av oliven i Spania


    I år er denne datoen for å feire de første bordolivenene i provinsen Malaga litt senere enn vanlig. Hvert år arrangerer landsbyen som bruker den største delen av arealet sitt på olivensorten aloreña, som har sin egen beskyttede opprinnelsesbetegnelse, en temafestival som dreier seg om den. Dette arrangementet, som gir mulighet til å smake på sesongens første marinerte oliven, er en passende hyllest til denne landbrukssektoren. Festivalen har også et religiøst aspekt, ettersom den også er knyttet til Jomfruen del Dulce Nombre de María. Derfor innledes den med en religiøs fest den 12. september, dagen da statuen av jomfruen paraderes gjennom landsbyens gater.

    Fra 13. til 15. september


    Fiesta de la Cabra Malagueña Casabermeja

    I midten av september arrangeres en ny utgave av Fiesta de la Cabra Malagueña, som dreier seg om produkter og matkultur knyttet til denne opprinnelige geiterasen. Det blir den vanlige tapasruta, et ostemarked og ulike verksteder. I tre dager vil besøkende kunne smake på retter laget av geitekillingkjøtt og geitost på ulike restauranter i byen. Det blir også guidede turer til Casabermejas viktigste monumenter.

    15. September

    Día de la Pasa El Borge

    Den tredje søndagen i september i El Borge blir rosinen som lages av druen Muscat d’Alexandria, tatt i bruk både i denne landsbyen og i andre i området rundt. Det er verdt å huske at denne kommunen ligger på Ruta de la Pasa (rosinruten) og er inkludert i SIPAM-territoriet (Sistema Importante del Patrimonio Agrícola Mundial). Som vanlig vil det i løpet av søndag formiddag bli demonstrert noen av oppgavene som er involvert i innhøstingen av denne avlingen, samt produksjonen av rosiner og vin. Andre attraksjoner i denne landsbyen i Axarquia-regionen er smaksprøver av ulike gourmetretter og musikalske opptredener av «pandas de verdiales» (folkeband).

      25. September

      Día de la Almendra de Almogía

      Den siste søndagen i september er reservert for en festival som i år blir voksen i landsbyen Almogía. Her arrangeres det en festival som forsvarer viktigheten av mandeltredyrking, som utgjør en del av landbruksrikdommen i denne kommunen og også av landskapet (spesielt om vinteren med blomstringen). Det blir smaksprøver av produkter eller retter som har mandler som hovedingrediens, og det blir en festlig atmosfære. Det vil ikke mangle på verdiales i denne landsbyen, som har gitt navn til en av de tre anerkjente stilene i denne innfødte folkemusikken.

        Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

        Flere relaterte nyheter