Svenske meglere arrestert for hvitvasking av penger

Publisert

Totalt fire svensker, to av dem i eiendomsbransjen, har blitt arrestert på Mallorca i en felles aksjon av spansk og svensk politi og påtalemyndigheten på Balearene.

Siden 2022 har penger fra svensk narkotikasalg blitt hvitvasket gjennom eiendommer på den populære ferieøya.

Hovedmannen, en 32-åring fra Stockholm, og hans høyre hånd ble arrestert i fjor og utlevert til Sverige.

To svenske forretningsmenn med tilknytning til eiendomsbransjen beskrives som de hovedansvarlige for hvitvaskingen av narkotikapengene. Alle er av svensk opprinnelse, ifølge lokalavisen Diario de Mallorca.

En av de arresterte, som er bosatt i Stockholm, ble pågrepet i juli da han var på ferie på Mallorca, ifølge nyhetsbyrået EFE.

Overførte penger

Svensken skal ha overført 58 000 euro fra en svensk konto til et selskap på Mallorca uten å være partner eller skylde penger. Det ser ut som om pengene er en gave, ifølge politiet.

Mannen skal også ha bidratt til å overføre 560 000 euro til oppdragsgiverens eiendomsselskap for å renovere en eiendom i sentrum av Palma.

Mandag 19. august foretok det spanske politiet den siste arrestasjonen, som fant sted i Palma by. Totalt er syv personer pågrepet, mistenkt for å være involvert i hvitvaskingen.

Etterforskningen viser at en av de arresterte har overført store pengesummer til et eiendomsselskap og en restaurantvirksomhet. Det skulle se ut som lån, men i virkeligheten kom pengene fra narkotikahandel.

Et liv i luksus

Hovedmannen og hans høyre hånd har levd et luksusliv på Mallorca, med et forbruk på mellom 8 000 og 10 000 euro i måneden. Tusenvis av euro har blitt brukt på regelmessige besøk på en berømt nattklubb på Paseo Marítimo i Palma.

Det er stadig flere tegn på at Ekobrottsmyndigheten i økende grad gransker eiendomssektoren. Eiendomsbransjen er interessant for kriminelle som ønsker å hvitvaske penger og investere i utbytte fra kriminalitet, skriver SvD/TT.

Kriminelle er også på jakt etter profesjonelle hvitvaskere, personer som kan skaffe kontrakter, fabrikkerte lønnsslipper eller bistå med banktransaksjoner.

«Det finnes muligheter for dem som ønsker å utnytte bransjen til å hvitvaske penger, sier Niklas Rollgard, juridisk direktør i det svenske eiendomsmeglerforbundet.

Svenske eiendomsmeglere og meglerforetak er underlagt hvitvaskingsloven og må rapportere eventuelle mistanker til Finanspolisen.

Drivkraft bak prisøkninger

Når narkotikapenger hvitvaskes gjennom eiendomsbransjen i Spania, bidrar det til at eiendomsprisene stiger. Eiendomsmeglerne er opptatt av å understreke at det å kjøpe bolig i Spania er en trygg investering som gir avkastning.

Derfor er hvitvasking av penger noe bransjen kvier seg for å snakke om.

Tidligere i år arresterte det nasjonale politiet en nederlandsk statsborger som var leder for en bande som hvitvasket narkotikapenger gjennom eiendomsbransjen på Costa del Sol. Den gangen dreide det seg om 172 boliger til en verdi av 50 millioner euro.

Fakta/Hvitvasking av penger i eiendomssektoren

Bare i Sverige omfatter hvitvasking av penger via eiendom store beløp. Ifølge rapporten «Professionella penningtvättare» fra Polismyndigheten i Sverige ble det i 2022 rapportert om transaksjoner i mistenkelige transaksjoner knyttet til eiendom for over 5 milliarder svenske kroner.

Mørketallene anslås imidlertid å være store fordi det finnes meglere og andre profesjonelle aktører i eiendomsbransjen som bevisst bistår i hvitvaskingsopplegg.

Det finnes meglere som er relevante i et hvitvaskingsperspektiv, og som har familiebånd til ledende aktører i kriminelle nettverk.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter