Barcelona grubler over turismens fremtid etter langvarig tørke

Publisert

Barcelona er på vei ut av den nesten fire år lange tørken, og ettervirkningene har etterlatt seg mange vanskelige spørsmål om vannforvaltning og masseturisme.

For første gang på nesten fire år faller det sammenhengende regn i Barcelona. Den lengste tørken i Catalonia siden målingene begynte, nærmer seg slutten, og dermed kommer den første «normale» våren og et sårt tiltrengt pusterom når turistsesongen begynner.

Etter hvert som vannmagasinene fylles opp fra et kritisk lavt nivå, vil hundretusener av festivalgjengere fly til Barcelona i mai for å delta på Primavera Sound. Det er en av de største musikkfestivalene i hele Europa.

Primavera Sound, som varer i to uker, er startskuddet for sommersesongen, der turister strømmer til den katalanske hovedstaden fra mai til september.

Og selv om den siste tidens nedbør har opphevet regionens tørkenødstilstand, har opplevelsen fått mange innbyggere og myndigheter til å lure på om forholdet mellom Barcelona og turismen vil være bærekraftig når den neste tørken uunngåelig kommer.
Er turismen for stor for vannrestriksjoner?

Primavera hadde over 460 000 deltakere fra hele verden i 2022, noe som genererte 349 millioner euro i inntekter til Barcelona.

Selv på tross av den forverrede vannsituasjonen gjennom 2023 ble det innført få restriksjoner for turistsektoren. Da byen gikk ut av 2023 med over 12 millioner turister som hadde overnattet på hoteller, turistleiligheter og vandrerhjem, anslo lederens kontor for økonomi og økonomisk markedsføring at turistforbruket var på 9,6 milliarder euro.

Turisme er en av de ledende økonomiske sektorene for Barcelona og regionen rundt, og står for mer enn 10 prosent av det lokale BNP i 2021, og 5,4 prosent av Katalonias samlede BNP i 2022.

Ettersom turistnæringen er så viktig for byens økonomi, ble det reist mange spørsmål rundt erklæringen om tørkenød i februar. Mens den enkelte innbygger ble begrenset til 200 liter vann per dag, og måtte betale ekstra for å overskride denne grensen, var det færre restriksjoner for turistsektoren utover tømming av bassenger, skilting og anbefalinger om vannforbruk.

«Vi er klar over at det gjennomføres bevisstgjøringskampanjer om vannforbruk i hotellsektoren for å gjøre kundene oppmerksomme på dette», sier Elvira Garcia, daglig leder i Barcelona Oberta, en sammenslutning av handels- og turistsentre i Barcelona.

«Det finnes klistremerker eller informasjon på offentlige toaletter, eller det anbefales en dusjtid på fire minutter.»

Hva har vi lært av tørken?

Selv om det ser ut til at det verste er over, har tørken vært en stor del av innbyggernes liv, og den har til og med sivet inn i politikken, der kandidater til det katalanske regionalvalget i mai tok opp spørsmålet om vannsikkerhet.

Vicenç Acuña Salazar, direktør for det katalanske vannforskningsinstituttet (ICRA), kjenner på nært hold til ulikhetene som vannmangelen har ført med seg – særlig i turistsektoren.

«Tørken er ikke offisielt over, og vi får se hva som skjer, spesielt neste høst. Hvis neste høst blir like tørr som de tre siste, vil vi igjen havne i en nødsituasjon til vinteren, og det vil bli mangel på vann i nesten alle sektorer, men foreløpig er sommeren over,» forklarer han.

For Vicenç og mange andre er behovet for å informere turister om vannmangel, samt å etablere stor grad av selvstendighet i forhold til nedbør, en nøkkelfaktor for å gjøre Barcelona mindre utsatt for fremtidig tørke.

«Vi er i ferd med å sette sammen en gruppe med interessenter fra turistsektoren, folk fra den spanske hotellforeningen og forhåpentligvis det spanske miljøverndepartementet, for å utvikle og implementere et system for å måle vannforbruket i forbindelse med turistaktiviteter.»

«Slik at når du skal velge hvilket hotell du skal besøke, kan du se hvor effektivt de bruker vann, om de har investert i å gjenvinne regnvann og gjenbruke det på hotellet, og denne typen praksis.»
Hvordan tilpasser Barcelona seg tørken?

I Barcelona er det en balansegang mellom konsentrerte perioder med turisme om sommeren og vannforbruket i de verste tørkemånedene. Det har understreket hvor utsatt byen er for vannmangel, og hvorfor turistnæringen trenger bedre strategier for vannforvaltning.

Den katalanske regjeringen vil investere nesten 2,5 milliarder euro i det katalanske vannbyrået (ACA) for å styre vannforsyningen og håndtere fremtidige tørkeperioder. Planen, som løper fra i år til 2027, vil tredoble tidligere investeringer, utvide antallet vannproduksjonsanlegg fra 24 til 40 og øke produksjonen fra elven Besos i Barcelona.

I 2024 skal det installeres et flytende avsaltingsanlegg utenfor Barcelonas kyst, som skal produsere 14 hm³ vann årlig – 6 prosent av storbyområdets forbruk – i tillegg til byggingen av 12 mobile avsaltingsanlegg langs den nordlige Costa Brava, med oppstart i juni.

Disse enhetene, som koster 10 millioner euro, vil levere 1000 m³ vann daglig, noe som dekker 35 prosent av vannforbruket i over et dusin kommuner.

Den siste tidens regn har gjort at Barcelona med nød og neppe har unngått å gjøre store endringer i turistsektoren, noe som har gitt byen mer tid til å forberede seg på den uunngåelige «neste gangen».

«Masseturisme er ikke en del av den bystrategien vi ønsker. Selskapene er klar over at veien er bærekraft,» sier Elvira Garcia til Euronews Green.

Etter hvert som økte hetebølger og mer sparsom nedbør påvirker store deler av Spania og Middelhavsregionen, må det tas i bruk nye metoder for å sikre turismens kortsiktige fordeler for regionens økonomi og vannets langsiktige bærekraft.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter