Statsminister Sánchez vurderer alternativer etter korrupsjonsanklager mot kona

Publisert

Spanias statsminister Pedro Sánchez vurderer å gå av etter at det ble åpnet rettssak mot hans kone Begoña Gómez for påstått korrupsjon. Samtidig ser man store demonstrasjoner i flere byer til støtte for statsministeren.

Den spanske lederen vil kunngjøre sin beslutning neste mandag (29. april), etter en fem dager lang tenkepause.

I et åpent brev til innbyggerne som ble publisert onsdag, kunngjorde Sánchez at han ville avbryte sin agenda denne uken for å “stoppe opp og reflektere” over sin fremtid.

“På dette tidspunktet er spørsmålet jeg med rette stiller meg selv, om alt dette er verdt det? Ærlig talt, jeg vet ikke,” sa Sánchez i sin uttalelse.

Sánchez hevder at korrupsjonsklagene mot hans kone, som har blitt tatt opp til behandling av en domstol i Madrid, er oppspinn.

Han sier at de er opprettet for å angripe hans familie og person, som en del av en operasjon for “trakassering og ødeleggelse” utført av hans politiske motstandere.

“Sánchez ja eller Sánchez nei

Sánchez er en av de mest splittende personene på den spanske politiske scenen. Opposisjonen har gått til angrep på ham som person for å kritisere regjeringens handlinger, og har tatt i bruk begrepet “anti-sanchisme”.

På gata er det også delte meninger blant innbyggerne. Noen beklager hans eventuelle beslutning om å forlate embetet. Andre mener det er riktig av Sánchez å gå av. Og så er det de som mener at det bare er en politisk strategi for at sosialistpartiet hans skal beholde makten. Hvis Sánchez bestemmer seg for å trekke seg, vil han etterlate sine motstandere uten deres viktigste valgkampargument.

Uten klare alternativer til å erstatte ham som statsminister, kan Sánchez posisjonere sin mulige avgang som en folkeavstemning om sin plass i politikken.

“Man må være veldig naiv for å tro at regjeringspresidenten ikke vet hva han kommer til å gjøre på mandag. Så det handler ikke så mye om at jeg tar meg tid til å reflektere, men at du tar deg tid til å reflektere og tenke på hva som ville skjedd med landet hvis jeg ikke fortsatte som regjeringspresident,” forklarer Luis Arroyo, president i Public Communication Advisors og ekspert på politisk kommunikasjon.

Les også: Partido Popular, korrupsjon satt i system

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter