Folkemuseum i Guadalest

Publisert

Den lille fjellandsbyen Guadalest tiltrekker turister fra hele Europa hele året. Med sitt karakteristiske klokketårn og små pittoreske smug er byen en av de viktigste severdigheter på Costa Blanca, og et viktig minne fra da maurerene styrte landet. I tillegg til å være vakker, kan byen også by på et utvalg av museer.

Her finnes museer med mikroskopiske figurer på størrelse med et hårstrå, som må ses på gjennom mikroskop. Ellers finnes et museum av den makabre sort, Skrekkmuseet, der man kan stifte bekjentskap med diverse torturinstrumenter og andre finurligheter. Ønsker man å se nærmere på ekte spansk bygdeliv slik det var før i tiden, kan et besøk på Etnologisk museum anbefales.

Landsbyhus fra 1800 tallet

Museet er laget i et byhus like ved torgplassen i Guadalest. Museumsverten, Silvestre, forteller mer enn gjerne om livet til de gamle innbyggerene slik det var for 200 år siden. Silvestre er selv etterkommer av familien som bodde i huset inntil for ca. 50 år siden, og var med på å bygge opp museet til det det er i dag. Det krevdes nøye planlegging og mye arbeide, kan Silvestre fortelle.

– Vi snakket med byens eldste for å få tips og ideer om hvordan et hus så ut i gamledager, hva slags utstyr de brukte etc.

Som museumsbesøkende kan man se at det er gjennomført og at det ligger mye arbeide bak.

Ferske matvarer

I husets første etasje finnes kjøkkenet, angivelig slik det skal ha sett ut for 200 år siden. I kort avstand fra kjøkkenet finnes også et spiskammer, der familien har en geit for fersk melk, en slakteklar gris og andre matvarer.

– Spiskammeret med husdyr eksisterte helt opp til våre dager, sier Silvestre, jeg husker det godt. Det var akkurat der, sier han og peker mot husdyrene i full størrelse.

Spinnetein og tissepotte

En halv etasje opp fører rett til husets soverom, som inneholder alt hva et soverom skulle inneholde for 200 år siden. En tissepotte i tre og en spinnetein for mor var fast inventar på den tid. En underlig ting, er at man må via soverommet for å komme opp i stuen. Stuen har man for øvrig gjort om, og laget en utstilling av hvordan man produserte olivenolje, vin og mel. En stor hestedrevet mølle står utstilt. Denne brukte man for å utvinne oljen fra olivenbærene. En 5 minutter lang videofilm forklarer også prosessen for å lage brød.

Museet er åpent alle dager fra 10-20.00 utenom Lørdager.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter