Fuengirola og Los Boliches, Nordmenns førstevalg

Publisert

Fuengirola har gått fra å bli erklært ubefolket til en stor turistby full av vakre strender, turister og et yrende folkeliv. Byen har lenge hatt sin skandinaviske skole og det norske innslaget i byen er merkbart, spesielt i bydelen Los Boliches. Bak turistfasaden skjuler byen en lang og spennende historie fylt med pirater, beitemarker for kameler og gamle ruiner.

Flyktet til Mijas
fuengirolaFuengirola har flere interessante severdigheter. De har en borg som viser rester etter iberer-punisk og fønikisk bosetting. I nærheten av denne borgen fant de en statue som nevner Suel som en romersk grunnlegger av byen.

I 1961 ble det funnet romerske bad og restene etter to romerske villaer hvor det ble funnet to nye statuer. En av disse kalles Venus av Fuengirola, og står nå plassert i byens museum.
Etter flere århundrer forandres byens navn fra Suel til Suhayl. Syhayl utviklet seg til å bli en stor plass med jordbruk og små landsbyer. En del av området ser også ut til å ha vært brukt til beitemarker for de mauriske herskernes kameler.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no

I middelalderen ble byen satt i brann og alle innbyggerne flyktet til nabokommunen Mijas. Suhayl lå i ruiner og navnet ble endret til Font-Jirola.

I 1511 ble stedet registrert ubefolket og landområdene som tidligere var underlagt byen, ble overført til Mijas. I det 17. århundret forsvant trusselen fra tyrkiske og marokkanske pirater som hadde herjet kysten. Folket trakk tilbake til Fuengirola for å bosette seg og stedet utviklet seg til en liten landsby.

I 1841 ble Fuengirola skilt fra Mijas. De fleste levde av fiske, jordbruk og handel med skip, frem til i 1960-årene da byen gikk inn i en turistboom som etter hvert utviklet seg til å bli et senter for nordmenn i Spania.

25 prosent utlendinger
I dagens Fuengirola er det lite som minner om fiskerlandsby og jordbruksbeiter for kameler.

fuengirola8
Langs strendene står det skyhøye hoteller, og langs strandpromenaden ligger en drøss med restauranter, barer, kafeer, sportsklubber og en større båthavn.
Nesten 25 prosent av byens 74.054 innbyggere er utlendinger, hovedsakelig fra Storbritannia, Irland, Finland, Sverige, men også veldig mange nordmenn.
Byen har en imponerende dyrehage med temaet tropisk regnskog. Dyreparken har spesialisert seg på å avle truede dyrearter, forskning på sjimpansegrupper og undervisning i tropisk regnskog.

I tillegg til den arabiske borgen Sohail, kan man se tyrefektingsarenaen og den gamle havnen som fremdeles brukes av lokale fiskere. Fuengirola kan også lokke med lokale delikatesser som fideos a la banda, fritert fisk, fiskespyd, malagasalat og Fuengirolakaker.

Over 3.000 soltimer
fuengirola4Fuengirola ligger midt mellom Malaga og Marbella, cirka 20 minutter fra Malaga flyplass.
De har en åtte kilometers lang kystlinje som turister fra hele verden vet å nyte.
Mange turister reiser til Fuengirola for å overvintre og det er ikke så rart. Byen har over 3.000 soltimer per år og en gjennomsnittstemperatur på 18 grader.
I tillegg til sol og bading kan man gå en tur gjennom gamlebyen som ligger ved Plaza de la Constituciòn. Litt nordover finner vi det gamle fiskeområdet Los Boliches, men områdene rundt er sterkt preget av turismen.

Fuengirola strand
Nettopp turistboomen har gjort at så mange turister kommer tilbake til Fuengirola. Byen er nemlig godt tilrettelagt for eldre, rullestolbrukere og barnefamilier som vil nyte sol og varme, året rundt.
Fakta:
– Fuengirola ligger i regionen Andalucìa.
– Fuengirola ligger 27 kilometer fra Malaga.
– Kommunen har 74.054 innbyggere.
– Fuengirola har 45 hotell, hvorav syv av disse har fire stjerner.
– Byen har flest aktiviteter pågående i sommermånedene. Da arrangeres middelaldermarked, festivaler og danseforestillinger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter