Shakira med krass kritikk av det spanske skattevesenet

Publisert

Den colombianske sangeren Shakira har publisert et omfattende og knusende brev der hun gir sin versjon av hendelsene i forbindelse med den rettslige striden hun har hatt med det spanske skattevesenet de siste årene. Artisten anklager skatteetaten for å ha manipulert skatteoppgjøret hennes, for å ha opptrådt med «underliggende sexistiske fordommer» og for å ha forsøkt å «brenne meg offentlig på bålet», ved å være mer interessert i mediespektaklet enn i å lytte til hennes argumentasjon, som hun skriver i brevet som ble publisert onsdag av den spanske avisen El Mundo.

I 2023 overrasket Shakira observatører ved å innrømme et skattebrudd knyttet til hennes opphold i Spania mellom 2012 og 2014, noe som førte til at hun måtte betale en bot på mer enn 7 millioner euro (7,75 millioner dollar). I brevet insisterer sangerinnen imidlertid på at hun påtar seg dette ansvaret «ikke på grunn av feighet eller skyldfølelse», men for å beskytte barna sine og spare dem for en langvarig rettsprosess i medias søkelys. Sangerinnens advokater hevdet under rettssaken at klienten deres hadde vært skattemessig bosatt på Bahamas – som mistet sin status som skatteparadis i år – siden 2004, noe påtalemyndigheten tilbakeviste, og sa at hun hadde vært etablert i Spania fra og med 2011.

Shakira begynner sin historie med å fortelle om hvordan hun i 2023 levde under et intenst mediepress, med kameraer som fulgte hvert skritt hun tok, ivrige etter å fange opp ethvert tegn på svakhet eller personlig sammenbrudd. Hun forklarer at mediesaken rundt skilsmissen fra den daværende Barcelona-fotballspilleren Gerard Piqué og skatteanklagene var et altfor fristende skuespill for pressen og for enkelte statlige institusjoner, som virket mer interessert i å eksponere henne offentlig enn i å garantere en rettferdig prosess. Sangerinnen hevder at Skatteetaten med vilje forvirret og manipulerte fakta, og skapte et narrativ som fremstilte henne som en borger som forsøkte å unndra seg sitt skatteansvar.

Et av de sentrale punktene i brevet er Shakiras kritikk av Skatteetatens fremgangsmåte, som hun mener bevisst blander sammen hennes ønske om å opprettholde et forhold til Piqué, som bodde i Spania av jobbrelaterte årsaker, med et antatt «kall til å bli» i landet. Ifølge sangerinnen innebar ikke besøkene hennes i Spania i disse årene en intensjon om å etablere seg permanent, men var motivert av hennes romantiske forhold, og hun understreker at dette skapte «mange komplikasjoner» i hennes profesjonelle karriere. «Jeg visste fra begynnelsen av at den oppdiktede historien fra Skatteetaten blandet sammen og manipulerte to helt forskjellige intensjoner: Den ene var ønsket om å bosette seg i et land, og den andre, som var helt annerledes, var ønsket om at et forhold skulle blomstre i det landet. De blandet sammen de to for å gjøre meg til skattemessig bosatt siden 2011, og skape forpliktelser som ikke eksisterte», forklarer hun.

I 2018 anklaget skatteetaten sangerinnen for skatteunndragelse, da de mente at hun mellom 2012 og 2014 hadde vært bosatt i Spania, og at hun derfor burde ha betalt skatt i landet for det meste av inntekten hun hadde generert rundt om i verden. Finansdepartementet hevdet at hun i løpet av disse fire årene skulle ha betalt personlig inntektsskatt, noe som resulterte i anklagen om bedrageri for et beløp på 14,5 millioner euro (16,07 millioner dollar). Shakira aksepterte en bot på 7,3 millioner euro (8,09 millioner dollar) og unngikk dermed fengsel.

Sangerinnen kritiserer også det hun mener er en urettferdig og overdreven behandling fra skatteetatens side, som hun mener har insistert på å presentere «jakttrofeer» for å gjenvinne sin troverdighet. Hun forteller at til tross for at hun har oppfylt sine skatteforpliktelser i andre land, ble økonomien hennes grundig undersøkt av det spanske skattevesenet, til tross for at hun var «godkjent av andre EU-land, og i løpet av hele denne tiden fant de aldri det minste tegn på ulovligheter». Til tross for dette, forteller hun, kriminaliserte en høytstående tjenestemann i skattevesenet henne offentlig før rettssaken i det hele tatt begynte, en handling som Shakira anser som en klar krenkelse av hennes rett til uskyldspresumsjonen.

Hun mener at hvis det i stedet for henne hadde vært en amerikansk mann som hadde reist til Spania av lignende grunner som henne, ville ikke myndighetene ha antatt at han forsøkte å bosette seg i landet. For Shakira avslører denne tilnærmingen at det «fortsatt eksisterer en sexisme i deler av statsbyråkratiet i et samfunn som – heldigvis – tenker helt annerledes i dag».

Shakira forsvarer ikke bare seg selv i brevet, men reflekterer også over de personlige og økonomiske konsekvensene denne prosessen har hatt for livet hennes. Hun hevder at hennes «spanske tiår», som sammenfalt med forholdet til Piqué, var et «økonomisk tapt tiår». Til tross for at hun holdt 120 konserter i 90 byer rundt om i verden, hevder hun at alle inntektene hun genererte i denne perioden ble absorbert av den spanske staten. Artisten mener at avtalen hun inngikk i 2023 var en vanskelig avgjørelse, men at den var nødvendig for å beskytte barna hennes og la dem fortsette med livene sine uten den konstante vekten av beskyldninger på skuldrene. For Shakira innebar ikke denne avtalen en aksept av skyld, men et tiltak for å sikre familiens ve og vel.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter