23.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
21.4 C
Las Palmas de Gran Canaria

Torrevieja bombet i 1938 – Et minutts stillhet for ofrene

Representanter fra partiene som utgjør bystyret i Torrevieja var til stede da man holdt et minutts stillhet til minne om de 19 som døde da nasjonalistene bombet byen i 1938. Til tross for sannsynlige sivile døde valgte nasjonalistene å bombe havnebyen under borgerkrigen 25. august 1938.

Det var italienske bombefly med base på Balearene som sto bak angrepet, som blir definert som en ren terrorbombing. En av bombene rammet køen ved et fiskeutsalg, mens en annen blant annet traff et boligområde. Totalt omkom 19 personer i angrepet. Mange av dem var kvinner og barn, så godt som alle de omkomne var sivile.

Viseordfører Rosario Martinez Chazarra leste opp en erklæring for dagen:

«I vår by, den 25. august 1938 led man ødeleggelse som følge av bombingen vi i dag minner om. På denne måten gir vi vår anerkjennelse til direkte og indirekte ofre for denne grusomme hendelsen.

Og i en utøvelse av demokratisk ansvar, utover ideologiske forskjeller, forener vi oss for å ære deres minne, og avvise vold og krig, uansett hvor det kommer fra.

Vi husker fortiden vår for å lære av feil, med den faste vilje at den ikke repeteres og et enstemmige ønske om en fredelig og respektfull sameksistens.

For alle de som døde i den meningsløse handlingen, for deres slektninger og for alle som for ble preget av frykten for en krig som aldri skulle ha skjedd, ber vi dere om å dele dette minuttet med stillhet sammen med oss.

Hvil i fred.»

Torreviejas ordfører, Edurardo Dolon fra Partido Popular, var ikke tilstede under markeringen.

Fra borgerkrig til diktatur og nytt spansk demokrati

Store deler av Alicante-kysten var republikansk territorie. Dette inkluderte viktige havnebyer som Villajoyosa, Alicante og Torrevieja, som alle ble angrepet fra luften.

Nasjonalistene vant til slutt også disse områdene og borgerkrigen som begynte i form av et statskupp mot republikken Spania. General Francisco Franco som hadde ledet nasjonalistene under borgerkrigen ble Spanias nye diktator frem til hans død i 1975. 9. oktober 1976 stiftet ministre fra Franco-diktaturet det høyre-konservative politiske partiet Alicanza Popular. I 1989 endrer man navnet til Partido Popular, partiet som i dag leder byrådet i Torrevieja.

Mer om borgerkrigen og Spanias histore:

Nordmenn i den spanske borgerkrigen

Overlevde krigen for å bli drept av naboen

Facismen, diktaturet og den katolske kirken

PP vil ikke fjerne Franco-navn

Vil ha monument til minne om bombeangrepet på Torrevieja

Deltar endelig i minnemarkering

Relaterte saker

- Advertisement -