19.5 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19 C
Las Palmas de Gran Canaria

Vårmodne nìsperos fra Callosa d`En Sarrià

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn.

På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn.

På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.
Nisperos-bøndene har tradisjonelt vært blant de rikeste i området og i dag eies flere av turistmetropolen Benidorms hoteller av familier som har tjent sine første penger på nettopp nisperos.

Bedøvende
I store mengder skal nisperos ha en viss bedøvende effekt. Den blir også brukt i tradisjonell kinesisk medisin mot sår hals og som ”hostesaft”.
I likhet med mange andre frukter er selve frøet svakt giftig. Ørsmå mengder amygdalin som avgir cyanid under fordøyelse er et av stoffene i ”nøtten” som ikke brukes til matformål. Frukten inneholder lite mettet fett og sodium. Den er rik på A-vitaminer, kalium, magnesium i tillegg til ufordøyelig fiber.

Mye arbeid
Det ligger mye arbeid bak for å få frem salgbare frukter. I tillegg til vanlig stell og beskjæring må det fjernes kart fra treet så maks tre frukter får vokse frem på hver gren. Hvis ikke blir fruktene for små. Dette manuelle arbeidet utføres i Callosa oftest av immigranter fra Ecuador sent på vinterhalvåret, og i april/mai er frukten klar til å høstes, noe som må gjøres for hånd. Nisperos er myk og tåler ikke hard behandling og takler heller ikke frakt spesielt godt. Til tross for dette pakkes frukten godt etter å ha blitt høstet i Callosa som er kjent for å ha noen av Spanias beste nisperos. Herfra sendes frukten ut over hele Spania og til supermarkeder i Frankrike og Storbritannia. Frukten brukes også til å lage syltetøy og chutney, og kan hermetiseres og legges i lake på samme måte som aprikos. Man lager også vin og likør av den søte frukten. Japan er i dag verdens største produsent av nisperos.

En kalorifattig frukt
Nisperos er kjent for å ha flere gode virkninger på kroppen. Det blir hevdet at den fungerer godt mot diarè, er god for blodsirkulasjonen, den er vanndrivende, senker kolesterolnivået og bra for personer som sliter med overvekt da den er svært kalorifattig.

Fakta om Nispero:
– Nispero fra Callosa d`En Sarrià fikk beskyttet opprinnelsesbetegnelse i 1991 som beskytter og identifiserer dyrkingen av nisperos i 19 kommuner Valenciaregionen.
– Kommunene det gjelder er Alfaz del Pi, Altea, Beniardà, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d`En Sarrià, Confrides, Finestrat, Guadalest, La Nucìa, Orcheta, Polop, Relleu, Sella, Tàrbena, Villajoyosa og Aguas de Busot.
– Valenciaregionen er regionen som produserer mest nisperos i hele Spania.
– Nisperos har blitt dyrket og brukt i over 1.000 år.
– I Alicanteprovinsen modner frukten fra midten av mars til midten av juni.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Vaksinene kommer til Spania

EU godkjenner Pfizers vaksine for Covid-19 for bruk fra og med 29. desember og vaksinen fra Moderna fra 12. januar. Det er...

Regjeringen er altfor optimistisk om økonomien i Spania

OECD estimerer at den spanske økonomien vil komme tilbake med bare 5% vekst i året som kommer. Dette er halvparten av estimatet...

80% fall i omsetningen

Taxinæringen i turistbyen Benidorm melder om et fall i omsetningen på 90%. På taxisentralen har antallet telefonsamtaler gått fra 1000 hver dag...

Dobbling av nye Covid-smittede i Torrevieja

I første halvdel av november gikk antalet smittede ned betraktelig i Torrevieja. Nå mot slutten av måneden er antall smittede igjen opp...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...