25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Italiensk kake har blitt spansk juletradisjon

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 
En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.
Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 
En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.
Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.
Siden mange spanjoler liker søtsaker til frokost, blir den ofte spist ved frokostbordet rundt juletider.

Mer om jul i Spania:

Dia de Los Reyes Magos

Roscòn de Reyes – Kongekaken

Slik er spanske juletradisjoner

Nyttårsfeiring med druer i sentrum

El Gordo – verdens største lotteri

Det finnes flere legender om hvordan kaken oppstod. En av legendene forteller at kaken ble til da bakerlærlingen Antonio i den italienske byen Milano bakte kaken til en ung dame han var forelsket i. Etter dette ville alle ha Antonios brød, derav navnet Pane di Antonio, eller panettone.

Å bake panettone er en lang prosess hvor det brukes surdeig som består av mel, gjær, egg, smør og sukker. Det skal legges en god dæsj kjærlighet i bakingen for at kaken skal få sin spesielle ”fluffy” karakter, men det finnes også raskere alternativ.  
Vanligvis kommer den med kandisert frukt og rosiner, men noen lager den også med sjokolade.

I Spania brukes panettone i enkelte tilfeller som substitutt for den spanske kaken Roscòn de Reyes, men det er to vidt forskjellige kaker.

Dersom du vil prøve å lage denne juleherligheten finnes det et vell av flotte oppskrifter. Vi har funnet en kjapp og enkel oppskrift som ikke tar lang tid.

For å bake panettone trenger man:
500 gram mel (harina de fuerza)
100 mililiter vann
7 gram fersk gjær
100 gram sukker
7 gram salt
5 eggeplommer
90 gram smør
90 gram agua de azahar (søtningsmiddel azahar som man finner på dagligvarebutikker) Om man ikke finner den kan man bruke appelsinjuice.
Raspet skall fra en sitron
Raspet skal fra en appelsin
En teskje vaniljeessens
300 gram kandisert frukt etter eget ønske.

1. Bland sammen hele røren utenom den kandiserte frukten. Rør godt sammen til man får en fin deig i nesten 10 minutter. Dette kan også røres sammen i en kjøkkenmaskin.
2. La røren heve på et temperert sted til den har fått dobbel størrelse. La deigen heve på et sted uten trekk.
3. Rør eller kna deigen på nytt igjen til luften er ute.
4. Del deigen i to for å lage to panettoner. Bruker man hele deigen blir den for stor for ovnen.
5. Kjevle ut deigen og legg på kandisert frukt, rull den sammen og kna den deretter til en bolle.
6. Legg deigen i en form. Gjerne med litt høye vegger. Legg bakepapir i bunnen og på veggene for at kaken ikke fester seg. Man kan bruke hvilken som helst form som ligner på en pannetone, men ikke former i plastikk da den skal inn i ovnen.
7. La deigen heve på nytt igjen til den har fått dobbel størrelse. Dersom du har dårlig tid kan man forvarme ovnen på 50 grader, slå av ovnen og la deigen heve der.
8. Sett deretter ovnen på 190 grader. Vent til ovnen er varm og sett inn deigen/deigene.
9. Kaken er ferdig når den er lysebrun. Antall minutter kommer an på hvor mange panettoner man velger å lage.
10. For å pynte kaken kan man drysse litt melis på toppen.

Lykke til!
 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Covid i Spania – Ekstreme forskjeller 30.september

Kontrastene innad i Spania forsvinner når utenlandske medier beskriver Covid-situasjonen her. Det er åtte ganger flere smittede i Madrid-regionen...

Aviser å stenge Madrid – staten lager nye retningslinjer for hele Spania

Ansvarlig for helse i Madrid-regionen sier nei til å følge rådet fra helseminister Salvador Illa. Visepresidenten for regionen sa under en pressekonferanse...

Hotellene skal ikke bli til boliger i Marbella

I Marbella jobbes det med en ny generalplan. Det er et vist press for at arealer som er regulert for hotel-drift omreguleres...

Historisk lav aktivitet i boligmarkedet – men glem stort prisfall på ferieboliger i Spania

Offentlige tall viser at antallet utlendinger som kjøpte seg ny bolig i Spania falt med over 60% i andre kvartal.

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
- Advertisement -