25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Høstkos med kastanjenøtter

Ingenting minner mer om spansk høst enn når de spanske señorasene trekker ut i gatene for å grille kastanjenøtter. Røykskyen ligger tykt i gatene og prisene er stive, men det er verdt det, for ingenting er som spansk høstkos hvor man knasker på varme og søte nygrillede kastanjenøtter.

Kastanjenøttene vokser på treet castaño og liker seg best der det er litt kaldt. Nøttene ligger inne i en piggete kapsel. Kapselen faller som regel ned av treet når nøttene er modne. Inni kapselen kan man finne mellom 2 og 7 kastanjenøtter.

Kastanjenøttene var tidligere en viktig del av kostholdet i Sør-Europa. I middelalderen var kastanjenøttene folks viktigste kilde til karbohydrater. De som bodde i nærheten av fjell og skoger brukte nøttene til å lage mel og spiste dem som en del av det daglige kostholdet. Kastanjenøttene ble brukt for å lage brød, kaker, pannekaker og pasta.
Brødene laget av mel fra kastanjenøtter holder seg ferske i nesten to uker.
Nå spises nøttene mest som snacks.

Tradisjonelle oppskrifter
De mange señoraene på gatehjørnene griller oftest nøttene i en jernkjele som varmes over glødende kull.
Man kan spise kastanjenøttene rå, kokt, ristet, stekt eller som søtsaker. I Frankrike er det vanlig å spise søte kastanjenøtter kjent som marròn-glacè.
I det siste har kastanjenøttene blitt brukt i flere gastronomiske oppskrifter, hvor gammel tradisjonell kokkekunst blir brukt på ny. I Italia har det blitt spesielt populært å ta i bruk de gode gamle oppskriftene.

Enkelt å tilberede
Hvis man ikke vil bruke pengene sine på å kjøpe seg et kremmerhus med kastanjenøtter på gatehjørnene kan disse lett tilberedes hjemme.
Skjær en åpning i skallet på langs. Dette er for at kastanjenøttene ikke skal ”eksplodere” når de varmes opp.

De kan deretter varmes i ovnen til de blir mørkebrune i åpningen.
Smør deg deretter med litt tålmodighet. Noen nøtter er lettere å åpne enn andre. Nøttene skal være myke, søte og varme. Dersom de stekes for lenge blir de harde. Da må man være forsiktige så ikke tennene faller ut.
Klem litt på skallet så det ”sprekker” og skrell av skallet. Det tynne litt hårete laget som ligger utenpå nøtten skal også fjernes. Inni ligger en gul-hvit nøtt som er kjempegod og søt.
Dersom man ikke skal tilberede nøttene med en gang bør de oppbevares tørt, men de er heller ikke gode om de blir liggende altfor lenge.

Kilde til karbohydrater
Kastanjenøttene inneholder viktige tilskudd av fett, proteiner, mineraler og c-vitamin.
I Nord-Spania er det tradisjonelt en fest tilknyttet til innhøstingen av kastanjenøtter i slutten av oktober og begynnelsen av november.
Det finnes fire forskjellige kastanjenøtter. Europeiske, kinesiske, japanske og amerikanske.
De europeiske kastanjenøttene er kjent for å være søte og lettskrelte.

Aleksander den store og romerne introduserte kastanjetrærne i Europa.
For de kristne symboliserte nøttene kyskhet.
Frem til de ble introdusert for poteten, var kastanjenøttene viktig for å få i seg nok karbohydrater.

Populær nøtt
På øya Madeira i Portugal lager de en tradisjonell likør laget av kastanjenøtter. Likøren er svært populær både blant turister og portugisere.
I Japan ble kastanjenøttene produsert før risen og nøtten er et symbol på suksess og harde tider.
I 2004 importerte USA 4.056 tonn europeiske kastanjenøtter til en verdi av 10 millioner dollar. De største eksportørene er Frankrike, Portugal og Italia.
I kastanjenøtter finner vi karbohydrater, sukker, fett, proteiner, c-vitamin, jern og kalsium.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Stor havne-utbygging i Fuengirola

Rådhuset i Fuengirola har nå lagt frem forprosjektet for det som skal bli Fuengirolas nye lystbåt-havn. Det skal investeres rundt 100 millioner...

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.

Mulig «Lockdown» i Madrid

I Madrid-regionen utvider man nå restriksjonene til totalt åtte bydeler. Samtidig oppfordrer man hovedstandens innbyggere om å begrense sine bevegelser.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
- Advertisement -