Risikerer fengsel for vagina-figur

Publisert

Tre kvinner fra Sevilla risikerer fengselsstraff etter å ha gått i «påskeprosesjon» der Maria-skulpturen var byttet ut med en vagina-figur. Hendelsen som skjedd den 1. mai 2014 kan få frihetsberøvende følger for tre av aktivistene etter at byretten i Sevilla har tatt ut tiltale mot dem.

Tiltalen representerer i manges øyne et brudd med ytringsfriheten. Saken var først henlagt, men er nå gjenopptatt etter instruks fra provinsdomstolen i Sevilla.

Nok en rettssak skaper debatt om ytringsfrihetens kår i Spania. Byretten i Sevilla hadde først henlagt saken med den begrunnelse at religionskritikk lå innenfor rammene av ytringsfriheten. Beslutningen ble imidlertid utfordret av overretten i Sevilla-provinsen som ba domstolen gjenåpne saken. Vagina-saken har havnet i retten etter en anmeldelse fra foreningen for kristne advokater i Sevilla, Asociacion de Abogados Cristianos.

I den nye tiltalebeslutningen som er datert 21. april i år er de tre kvinnelige aktivistene anklaget for «forbrytelse mot religiøs tro», tidligere dekket av det rettslig foreldede uttrykket «blasfemi».

Demonstrasjonen som ble gjennomført på arbeidernes dag 1. mai 2014, var ment å skape oppmerksomhet rundt kampen for selvbestemt abort, en rettighet som har vært truet av et nytt og reaksjonært lovforslag fra regjeringspartiet Partido Popular. Forslaget er senere blitt trukket tilbake etter massiv motstand i folkeopinionen, men var støttet av ledere innen Den katolske kirke i Spania.

Demonstrasjonen var også et slag i kampen for likestilling i arbeidslivet og en markering mot vold mot kvinner.

Selve utformingen av demonstrasjonen karikerte de typiske sevillanske påskeprosesjonene der blant annet Jomfru Maria-figurer bæres gjennom byen av hettekledde menn som etter tradisjonen går botsgang for sine synder. Det iøynefallende opptoget var gitt det sarkastiske navnet Sagrada Coño Insumiso (Hellige Protestfitte).

Avgjørelsen om å gjenoppta saken har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier i Spania. Enkelte stiller spørsmål ved at man tillater at fascistsanger synges offentlig, men slår ned på fremvisning av en vagina-figur (en henvisning til at fascistsangen Cara al Sol ble sunget i begravelsen til nylig avdøde Franco-minister José Utrera Molina).

Spania har i dag formelt sett ingen statsreligion, men kirken har likevel beholdt mye av sin innflytelse i samfunnet. En rekke ytringsfrihetssaker i spansk rett de siste årene har handlet om anklager om blasfemi.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter