24 C
Alicante
30.4 C
Málaga
23.6 C
Las Palmas de Gran Canaria

ESA anmelder: Norske innreiseregler bryter EØS-avtalen

Eftas overvåkningsorgan mener norske innreise-regler går lengre enn det man kan hevde er nødvendig for å stoppe spredning av Corona-viruset. ESA går nå til sak mot norske myndigheter.

Esa mener Norges innreiseregler er EØS-stridige. Det er NRK som melder at Eftas overvåkningsorgan sier innreisereglene som ble innført 29. januar, ikke er i samsvar med EØS-reglene om retten til fri bevegelse. Norge har noen av Europas strengeste regler for innreise.

Har gitt opp dialog med norske myndigheter

Esa har lenge hatt dialog med norske myndigheter men har nå valgt å gå til sak mot norske myndigheter.

EØS-organet finner det underlig at Norge nekter mange EØS-borgere innreise når tilnærmet alle som ankommer, uansett må i karantene.

Dagens innreiseregler innebærer blant annet at turister, forretningsreisende, kjærester og familiemedlemmer ikke får reise inn til Norge, uavhengig om de er EU/EØS-borgere eller ei.

Norske regler kan ikke forsvares

– Norge og andre stater har lov til å begrense bevegelsesfriheten til sine borgere innen sine grenser for å stanse spredning av covid-19. Vi peker på at restriksjonene går lenger enn det som strengt tatt er nødvendig. Reglene må være mer konsistente og ikke diskriminerende, sier kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa.

Forsikrringsselskaper mener UD nå går for langt

Norske forsikringsselskaper konkluderte på samme måte da UD forlenget sitt globale reiseråd til 1. juli. Kommunikasjonsdirektøren i Europeiske Reiseforsikring synes ikke regjeringens begrunnelse var god nok. Selskapet valgte å fra nå av se bort fra UDs anbefalinger og selskapet dekker igjen reiser til land som Spania i tross med UDs råd.

Les også: Nå snur de om reiseforsikring til Spania

Relaterte saker

- Advertisement -