20.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20 C
Las Palmas de Gran Canaria

– Ikke betal boten for brudd på hotellkarantene

Den internasjonale juristkommisjonen, ICJ-Norge, mener folk ikke bør vedta disse foreleggene for brudd på hotellkarantene. Nettavisen har også omtalt saken.

Jurister sår tvil om den norske regjeringens strenge restriksjoner på innreise til Norge

Førsteamanuensis Stian Øby Johansen ved Universitetet i Oslo sier innreieforbudet for EØS-borgere uten adresse i Norge er EØS-stridig. Advokat Helge Morset ved juristkommisjonen sier at så langt han har klart å finne ut, er alle forelegg for brudd på krav om hotellkarantene blitt henlagt når anmeldte ikke godtar boten.

– Folk bør absolutt ikke vedta foreleggene. Dette fremstår ikke som et lovlig inngrep. Det vi ser så langt, er at de foreleggene som ikke blir vedtatt, de blir henlagt, sier advokat Helge Morset i intervjuet.

Årsaken er for det første at det ikke finnes noen reelle begrunnelser for tiltaket. Det mangler gode redegjørelser som viser tiltakets effekt, hva som gjør tiltaket nødvendig og hva som gjør tiltaket forholdsmessig. At «regjeringen mener» at et tiltak er forholdsmessig, slik det fremgår av deres skinnvurdering av tiltaket, er selvfølgelig ikke nok når det gjøres så alvorlige inngrep i grunnleggende rettigheter, sier Morset i et intervju med rett24.no.

UiO professer mener tiltak er EØS-stridig

Et annet tiltak det er blitt reist kritikk mot, er innreiseforbudet for EØS-borgere uten folkeregistrert adresse i Norge. Førsteamanuensis Stian Øby Johansen ved UiO uttalte for en drøy uke siden til Rett24 at alle slike bortvisninger må stoppes umiddelbart, fordi de er EØS-stridige.

Saken ble først publisert på Rett24.no, Nettavisen har senere omtalt problematikken.

Relaterte saker

- Advertisement -