23.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
21.4 C
Las Palmas de Gran Canaria

Dagens innreisekrav til Spania pr 23. august

Pandemien har nå vart såpass lenge at man endelig har fått mer klare rutiner for reise, vaksinering og nye helsesertifikater er tatt i bruk. Nordmenn møter ingen krav om karantene ved innreise til Spania. De kan dokumentere at man er full-vaksinert kan reise uten den Covid-testen uvaksinerte må vise frem.

Spain Travel Health

Denne «selvmeldingen» om din helsestatus og din reise er nå obligatorisk for alle som reiser inn i Spania. Man må ha QR-koden klar på mobilen eller printet ut på papir før man setter seg på flyet til Spania. Applikasjonen «Spain Travel Health» installeres på mobil telefonen.

I forkant av reisen kan man fylle inn grunnleggende personlig informasjon og kontakt-data i tillegg til info om selve reisen. Har man oppholdt seg i andre land innen to uker i forkant av reisen må man melde fra om det her.

Man kan starte utfyllingen av skjema etter å ha lastet den ned men siste del av registreringen kan ikke fullføres før 48 timer før reisen. Man må også fylle inn setenummer for reisen noe flyselskapet ofte ikke gir før man har fullført innsjekk reisedagen. Mange fullfører derfor ikke registreringen før man er på flyplassen.

Covid-test eller vaksine-sertifikat

Spania krever at reisende fra steder definert som “høy risiko” må fremvise en negativ Covid-test eller et vaksine sertifikat. Det er EUs farge-kart som er grunnlaget hvilke regioner som er klassifisert som grønt for innreise til Spania. Pr i dag er hele Norge markert som orange eller rødt og med det

Se farge-kartet for innreise på det spanske helsedepartementes webside.

Covid-test

Godkjente tester er antigentest tatt innen 48 timer før ankomst Spania og NAAT-test (PCR, RMA, LAMP) tatt innen 72 timer før ankomst Spania.

De fleste test-senter i Norge gir resultatet i løpet av 1-2 dager. Se den spanske ambassadnes liste over steder du kan gjøre en Covid-test i Norge.

Merk at ved ankomst på flyplassen sjekkes det oftest ikke om man faktisk har Covid-testen. Men flyselskapene vil normalt kontrollere for dette ved innsjekk.

Et norsk digitalt vaksine-setifikat «koronasertifikat»

Vaksinerte kan reise fritt inn til Spania med et norsk korona-sertifikat fra helsenorge så lenge sertifikatet viser at man er fullvaksinert. Man må uansett fylle ut «egenmeldingen» via «Spain Travel Health».

Mer avslappet om ansiktsmaske

I Spania har man på nasjonalt nivå fjernet kravet om maske når man er utendørs så lenge man kan holde seg minst 1.5 meter fra andre folk. Maske-kravet gjelder fortsatt om man bruker kollektiv-trafikk og i det man går inn i lukkede arealer etc. På gaten ser man at flertallet av spanjolene fortsatt bruker masken. Det er uansett obligatorisk i det man går inn i butikker etc.

Relaterte saker

- Advertisement -