23.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
21.4 C
Las Palmas de Gran Canaria

Høyere energi-priser: Spanjolene frykter økt spenning mellom Marokko og Algerie

I Algerie har man varslet at i oktober slutter man å sende gass til Spania via gassledningen som går via Marokko over Gibraltar-stredet til det spanske fastlandet. Spanjolene har frem til nå årlig mottatt rundt 10.000 millioner kubikkmeter naturgass fra Algerie via den 1.400 km lange gassledningen som ender i Cadiz på spansk side.

Spanjolene er nå bekymret for at konflikten mellom de to naboene i syd vil føre til mangel på gass og høyere priser i Spania denne vinteren.

Rundt 40% av den naturgass som forbrukes i Spania kommer fra Algerie, en av verdens største produsenter. Algerie har lenge ønsket å gjøre sin gass-eksport uavhengig av Marokko. Algerie betaler årlig i form av 600 millioner kubikkmeter gass for denne rettigheten.

I 2010 åpnet man en ny gassledning som går direkte fra kysten av Algerie over Middelhavet til Almeria. Den har opprinnelig en kapasitet på 8.000 millioner kubikkmeter gass årlig, men kapasiteten er økt med 25% for å møte etterspørselen i Spania når man stenger av linjen via Marokko.

Marokkos invasjon av Vest-Sahara

Algerie brøt sine diplomatiske forbindelser til Marokko 24. august etter det man beskrev som «fiendtlige handlinger». Bruddet 24. august ble den gangen skylt på en rekke nyere forhold, blant annet Marokkos anerkjennelse av staten Israel og landets støtte for et uavhengig Kabylia i Algerie. En region utelukkende befolket av berbere i et land med arabisk flertall.

De to nord-afrikanske landene har over mange år hatt et anspent forhold. Det største problemet knytter seg til Marokkos-invasjon av Vest-Sahara etter at den tidligere koloni-makten Spania brått trakk seg ut tilbake i 1972.

Spania, forlot Vest-Sahara uten å legge grunnen for uavhengighet, noe FN i forkant hadde forlangt. I stedet så spanjolene mellom fingrene på at marokkanske styrker rullet inn i territoriet, stikk i strid med folkeretten og i strid med en uttalelse fra Den internasjonale domstolen i Haag.

Marokko okkuperer fortsatt landet til tross for at det siden er vedtatt en rekke FN-sanksjoner.

Store deler av befolkningen fra Vest-Sahara lever i dag i permanente flyktningeleire inne i Algerie (Foto fra vest-sahara.no)

For Marokko gir Vest-Sahara landet tilgang på rike fiske-ressurser i Atlanterhavet vest for kysten av Afrika. Norske selskaper har vært innvolvert i fiske-industrien på det okkuperte territoriet samt leting etter olje og gass på territoriet til Vest-Sahara.

Marokko håper også på å finne olje og gass i havet her.

Spanias koloni-exit er skyld i konflikten

Spanjolene overlot ingen regjerings-struktur eller lokale myndigheter, noe Marokkanerne utnyttet med det påfølgende invasjonen. Algerie har gitt støtte til Vest-Sahara i deres kamp for å gjenvinne sin uavhengighet fra Marokko, noe som har ført til et årelangt spent forhold mellom de to nabolandene.

Relaterte saker

- Advertisement -