27 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Benåder åtte fengslede katalanske separatister

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier «tiden er kommet for å gjenopprette samarbeide». De åtte er politikere og ledere av organisasjoner. De vil fortsatt ha forbud mot å inneha politiske verv og gjør de nye kriminelle handlinger mister de benådningen.

De åtte ble dømt i etterkant av det katalanske forsøket på å løsrive seg fra den spanske staten. Flere ble også dømt for å ha misbrukt offentlige midler og det den spanske loven definerer som «oppvigleri». De brukte offentlige midler på propaganda for løsrivelse og andre aktiviteter knyttet prosessen frem til «løsrivelsen».

Nasjonalister deklarerte Katalonia en uavhengig stat etter en ulovlig folkeavstemning som ble boikottet av mange. Den spanske grunnloven tillater ikke at landet regioner splittes bort. Separatistene har ikke forsøkt å endre på grunnloven men valgt å ignorere den.

Utnyttet finanskrisen og folkets økonomiske frustrasjon

Prosessen som ledet frem til avsteming om løsrivelse fra Spania var en konsekvenser av den finanskrisens konsekvenser i Spania. Store kutt i offentlig sektor og ekstremt høy arbeidsledighet ga gode vilkår for nye populistiske ideer. Nye partier vokstre frem på begge sider i det politiske opportunister så muligheten i en frustrert befolkning. I Katalonia la man skylden på Madrid for folks problemer og presentert en «ny katalansk stat» som løsningen. Den spanske statens svar på kravet om løsrivelse ble av flinke PR-folk i Katalonia fremstilt som «Fasisme» og et bevis på hvor undertrykket katalanerne er i Spania.

Les også: Krever Lego og Playmobil på Katalansk

Relaterte saker

- Advertisement -