Málaga – byvandring, strandliv og museer

Publisert

Málaga er den største byen på den spanske solkysten bedre kjent som Costa del Sol. I likhet med Alicante lider byen av å være et sted hvor flyet lander før én haster videre til en annen destinasjon. Dermed går man glipp av en av Middelhavets eldste, viktigste og mest sjarmerende havnebyer.

Málaga ble grunnlagt av fønikerne for nærmere 3.000 år siden. På 200-tallet før Kristus gjorde romerne sitt inntog i området, deretter kom vestgoterne, før maurerne tok turen over Gibraltarstredet og overtok kontrollen over den iberiske halvøy utover på 700-tallet.

I 1266 ble kalifatet i Cordoba oppløst og Málaga ble til en egen selvstyrt stat. I 1487, bare fem år før gjenerobringen av Granada og den endelige avslutningen på La Reconquista, ble byen erobret av regentparet Fernando og Isabellas tropper, for så å bli innlemmet i det nye kristne kongeriket Spania.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no

Byvandring i Malaga
I løpet av de siste 30 årene har Málaga blitt behørig restaurert, og en av stedets fremste attraksjoner er det yrende folkelivet som utspiller seg i smågatene rundt Calle Marqués de Larios og Plaza de la Constitución. Dette er også et av de bedre områdene for shopping. Ellers er bilfrie Calle Marqués de Larios byens hovedhandlegate.

Gågate i Malaga,

Pasaje Chinitas er stedet for et glass lokal muskatellvin og en tapas eller to. I den tradisjonsrike gaten kan det føles som om tiden har stått stille i minst hundre år. Málagas eldste eksisterende vannhull, La Antigua Casa de Guardia fra 1840, befinner seg i Calle Alameda. Å vasse i rekeskall og sigarettsneiper til anklene mens det ene sherryglasset avløser det andre er en opplevelse i seg selv.

Ved sørenden av Calle Nueva ligger markedet El Mercato de Atarazanas. Den iøynefallende stålkonstruksjonen er inspirert av verdensberømte Les Halles i Paris. Puerta de Atarazanas, maurernes gamle byport fra det 14. århundre, ligger inkorporert i den gedigne markedsbygningen.

Utelivet i Málaga er konsentrert i området Maestranza, beliggende mellom tyrefekterstadion og El Paseo Marítimo, og i forstaden Pedregalejo. Det finnes dessuten et godt utvalg av stemningsfulle barer spredt rundt omkring i Málaga sentrum.

En spasertur langs havnepromenaden – El Paseo Maritimo – ved solnedgang, når fyret tennes, er anbefalelsesverdig. Ikke langt unna ligger La Plaza de la Marina med sine trivelige kafeer med utsikt over havnen. Senere kan man for eksempel gå videre til flotte El Paseo del Parque.

Strandliv på Costa del Sol
Kyststrekningen umiddelbart vest for Málaga domineres av betongjungel preget av 70-talls høyblokker i ren Benidormstil. Det hele kulminerer i badebyen Torremolinos. Fortsetter man et stykke videre følger snart kjente steder som Fuengirola og Marbella. Langs hele veien ligger flotte, men til dels overfylte, strender.

Er det ønskelig med et mer autentisk og mindre turistmaskinpreget strandliv, bør man søke til østsiden av byen, kanskje særlig forstedene El Palo og Pedregalejo, som kun for få år siden var søvnige fiskerlandsbyer.

Strandbarene, som ligger på rekke og rad i området, tilbyr kaldt drikke, fersk fisk og annen sjømat. Pedregalejos sjarmerende strandpromenade er en sikker vinner på kveldstid for den som søker etter ekte Middelhavsatmosfære.

Museer i Malaga

Pablo Picasso er Málagas mest kjente bysbarn, og Picassomuseet er definitivt en av byens store stoltheter. Museet inneholder hovedsakelig verker som Picasso valgte å beholde for seg selv eller donere bort til familien.

Flesteparten av maleriene er skjenket i gave av Christine og Bernard Ruiz-Picasso, malerens svigerdatter og barnebarn. Et av de mest kjente er ”Paulo con gorro blanco” – Paulo med hvit lue” – et portrett av den verdensberømte kunstnerens førstefødte sønn, som ble malt tidlig i 20-årene.

Picassomuseet er oppført på ruinene av et gammelt palass, og under restaureringsarbeider for noen år tilbake ble det funnet rester etter både romerske og mauriske bosetninger på stedet. Disse inngår per i dag som en del av museets faste utstilling.

På Plaza de la Merced nummer 15 ligger leiligheten hvor Pablo Picasso ble født i 1881. Barndomshjemmet, som driftes av Fundacíon Picasso, har blitt malt og møblert i autentisk stil.

Her finnes en permanent utstilling av tegninger og skulpturer fra Picassos tidlige karriere, samt familiefotografier og andre personlige gjenstander, blant annet hans dåpskjole.

Museo Thyssen Bornemisza i Madrid er kjent som et av Spanias beste kunstmuseer. I 2008 fikk Málaga sitt eget Thyssen Bornemisza museum – Museo Carmen Thyssen Bornemisza – som inneholder 350 verker fra baronesse Thyssens omfattende kunstsamling, inkludert malerier av spanske mestere som Sorolla, Zubarán og Dominguez Bécquer.

Andre severdigheter i Malaga

Alcazaba er Málagas fremste historiske monument. Den mauriske festningen strategisk beliggende ved foten av fjellet Gibralfaro, ble konstruert under Granadas regent Badis ben Habús i perioden mellom 1057 og 1063. I de kommende årene spilte det imponerende anlegget en viktig rolle i forsvaret av Spanias sørkyst.

Da Fernando og Isabella gjenerobret Málaga i 1487 ble de boende en periode på Alcazaba. Med seg på flyttelasset hadde Fernando bildet ”Virgen de la Victoria”, som hadde stått på nattbordet hans under beleiringen av byen. Jomfruen ble utnevnt til Málagas skytshelgen.

I det 18. og det 19. århundre sto Alcazaba hovedsakelig og forfalt. Deler av festningsmurene ble revet og brukt til husbygging i bydelen La Coracha. Først tidlig på 1900-tallet begynte Málagas myndigheter å tenke på å restaurere forsvarsanlegget, som i dag regnes som den viktigste militære installasjonen fra maurernes tid i Spania.

Katedralen – La Catedral de Málaga, oppført mellom 1528 og 1782, hører ikke til blant Spanias mest berømte. En av årsakene til det kan være at den aldri ble bygd ferdig. Etter at budsjettet sprakk, ble det aldri reist penger til å ferdigstille det siste tårnet. Derav oppsto kallenavnet ”La Manguita” – ”Den Enarmede Dame”.

Den 150 år gamle botaniske haven La Concepción ble utarbeidet med penger fra en lokal skipsreder. Kapteinene på rederens skip hadde stående ordre om å ta med frø og avleggere fra alle eksotiske havner de var innom. Resultatet er vel verdt å få med seg.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter